keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Istanbul, osa 5

Tänään teimme kaksi asiaa, jotka Turkissa kaiketi kuuluu tehdä: ostimme lentävän maton Suuresta basaarista ja kävimme hamamissa. Matto maksoi ihan liikaa, mutta osasimme tinkiä hinnasta kolmasosan pois. Istuimme siellä suljettujen ovien takana, hikoilimme ja hieroimme kauppaa. Hinta tippui pikku hiljaa inhimillisiin mittoihin. Tämä matto kulkee loppuelämän mukanamme ja sen kyydissä voimme aina palata tänne tarujen kaupunkiin.

Eiliset koiraystävämme tunnistivat meidät ja juoksivat rapsutettaviksi. Vihannesmarkkinoilta ostimme porkkanat ja paikalliset koululaiset kerääntyivät lapsen ympärille ihastelemaan ja ihmettelemään.


Suuressa basaarissa vierähti monta tuntia. Sinne nyt vain kannattaa eksyä totaalisesti.
Päivän lopuksi kylvimme perinteisessä Cemberlitas Hamamissa, joka on ollut samalla paikalla vuodesta 1584. Kun lojuin lämpimässä kosteudessa kuumalla marmorialustalla, mieleen nousivat kuvat nuorten naisten hennaöistä ennen häitä, siitä naisten virrasta joka on tämänkin hamamin laatoilla peseytynyt. Vauvat tuotiin aikoinaan hamamiin 40 päivän ikäisinä. Täällä aika pysähtyy, on vain naisia, eri mallisia, eri kokoisia, pitkiä hiuksia, lyhyitä hiuksia, turisteja ja paikallisia naisia, jotka pukeutuvat kylpemisen jälkeen burkhaan ja katoavat katuvilinään. Kylpylän ulkopuolella meillä on kansalaisuus, ammatit ja siviilisääty - täällä olemme vain naisia.11 kommenttia:

 1. Olette kyllä osanneet vangita hienon kaupungin hengen ja sielun kuviinne ja kirjoitukset täydentävät. Kiitos iltasadusta taasen!

  VastaaPoista
 2. tosi natteja kuvia naissa uusimmissa(kin) postauksissa! matka vaikuttaa ihan uskomattoman ihanalta, ja kuten monet ovatkin jo sanoneet, on kuin olisi itse siella mukana. jatkakaa reissusta nauttimista!! kyllapa sisko on siella ihmetyksen kohteena. - kuten ma taalla. halaus!!

  VastaaPoista
 3. Tämä reissusi on niin ihana! Nautin ihan hirveän paljon. Kiitos kiitos.

  Hienoja kuvia ja vaikka mitä. Ja tuo tyttäresi on niiiiin kaunis.

  VastaaPoista
 4. Voih mä en kestä, teidän koiraystävät tunnisti ja tuli rapsutettaviksi! niilläkin tulee sitten pieni ikävä kun lähdette takaisin..
  Kesällä oli niin kuuma, hipoi +40, ettei tehnyt mieli hammamiin. Ens kerralla sekin sitten;)
  Mereen olisin mennyt, mutta paikallinen ystävä sanoi ettei missään nimessä, se on ollut jo kuuskymmentäluvulta kuulemma uintikiellossa kun on niin saastunut. Kaloja sieltä kyllä syödään, etten ihan tajunnut logiikkaa..

  VastaaPoista
 5. Oih, apua, tahtoo tonne! Teillä vaikuttaa olevan todellinen unelmaloma :)Voi että mikä kuva lapsesta paikallisten ympäröimänä!!!

  VastaaPoista
 6. Ihana saada taas seurata matkanne vaiheita.
  Ehkä näemme vielä kuvan tuosta matosta!?
  Mielenkiintoinen matka on antanut teille paljon...

  VastaaPoista
 7. Kiitos kauniista matkakuvista!
  Ja onnea lentävän maton omistajille! :-)

  VastaaPoista
 8. Kylpiessä todella katoaa siviilisääty, ammatti, kansalaisuus ja muu ulkokuorinen. On vain naisia (ja miehiä). Mutta että voi kylpeä paikassa, jossa on kylvetty 1500-luvulta lähtien, se on jo uskomatonta!

  VastaaPoista
 9. Kiitos kovasti naista matkatarinoista. Osaat kertoa ja kuvata niin vivahteikkaasti, etta tulee matkakuume. Ihania herkkuja olette paasseet maistelemaan ja kokemuksia kokemaan!

  VastaaPoista
 10. Erika: Toivottavasti näit kauniita unia :)
  Etta: Tähän mennessä isi ja sisko ovat ottaneet jo noin 4000 kuvaa, joten riittää sinulle katsomista siksikin, kun palaat. On meillä suloisia lapsia :)
  Liivia: Kiitos, mukavaa jos viihdyt matkassamme. Minäkin tykkään lukea muiden matkakertomuksia, paitsi että niistä tulee kyllä aina kamala matkakuume.
  Outi: Mekin olimme ihan otettuja, kun koirat riensivät luoksemme rapsutettaviksi. Hamam oli kyllä ainutlaatuinen kokemus, aivan ihanaa, mutta ymmärrän, ettei se helteellä oikein maistunut. Tänään olimme Büyükadassa ja siellä ainakin oli uimarantoja.
  Nora: Tämä on kyllä ollut ihan unelmaloma :) Taitaa olla tuo vaalea tukka, joka paikallisia ihmetyttää. Moni on hiplannut tukkaa ihmeissään.
  Hanne: On kyllä antanut paljon, siis tämä matka. Matosta varmasti kuvia luvassa myöhemmin :)
  Olina: Hamam oli kyllä uskomaton kokemus. Ja jotenkin se sykähdytti, että kadulla nainen voi pukeutua burkhaan, mutta hamamissa me kaikki riisuudumme ja olemme tavallaan "irti" kulttuuristamme.
  Neiti Nimetön: Kyllä on ollut ihana kokemus. Mies ja lapsi lähinnä kuvaavat ja minä kirjoitan, niin menee työnjako :)

  VastaaPoista
 11. näiden kuvien myötä tahtoisin heti vaihtaa loppukevääksi jo varattua lomakohdetta.
  mystinen kaupunki. joskus sinne. kiitos tästä matkastasi.. :)

  VastaaPoista