torstai 14. lokakuuta 2010

Vesi menee piiloon


Rakeet ropisivat ikkunalautaan ja siitä nyt ei viitsi kirjoittaa mitään, vastenmielistä touhua.

Kirjoitan mieluummin siitä, että suomalainen kuluttaa 4 700 litraa vettä päivässä, joka sekin on vastenmielistä touhua. Siitäkin vedestä lähes puolet on ulkomaalaista vettä, vaikka olemme tuhansien järvien maa. Siis piilovettä, joka sinälläään on hauska sana. Että vesi menee piiloon. Kukkuluuruu, mitä kuuluu?

Paasaan mieluummin, kun katselen räntäsadetta. Lits, läts sanovat suloiset aivoni, joita käytän ihan liian vähän.

Senkin tänään opin,
että minussa asuu miljardeja bakteereja,
että lapsen hampaat ovat kipeät liiallisesta vampyyrihampaiden käytöstä,
että vanhempaa lasta ällöttää, kun koira syö possun kuuloelintä sängyssämme
ja että kahvikuppiin on käytetty 140 litraa piilovettä.

21 kommenttia:

 1. piilovettä on ihan valtavasti. jos se ei olisi niin piilossa, luultavasti luulisin hukkuvani. leikkasin kerran hesarista artikkelin, siinä kerrottiin litramitalla, miten ei oikein mitään voi käyttää hyvällä omatunnolla. lasi punaviiniäkin -taivas miten paljon siihenkin meni! satoja, ellei tuhansia litroja. se on surullista.

  VastaaPoista
 2. uskomaton juttu toi piilovesi! miten sitä nyt oikeen pitäisi sitten elää, kun tuntuu, että joka tapauksessa on vaivaksi luonnolle... räntä se vasta onkin vastenmielistä! - ja siankorvat!

  VastaaPoista
 3. Ja savukkeeni kuivaukseen hakattu sanemetisä, oikeasti nyyh!

  VastaaPoista
 4. Joko olen "liian" vanha tai "väärin" kasvatettu, mutta oikeastaan olen koko elämäni ollut jollakin tapaa ekoihminen. Ehkä alkuun olosuhteiden pakosta ja siitä on tullut tapa. Olen aina kierrättänyt, tehnyt vanhasta uutta, lainannut. Mutta rakastan myös helppoutta, vaivattomuutta ja muita paheita!
  Ja nään punaista tämänhetken lehtiotsikoista jossa kierrätys, säästäminen on nyt keksittyä...

  Siankorvat ova hyviä - koirista. Ja sian sydämestä tykkäs edesmennyt kissamme Pentti.

  VastaaPoista
 5. Ohhoh,varmastikin melko harvinainen pulma noin hammaslääkärin näkövinkkelistä tuo vampyyrihampaiden liikakäyttö :) (Ihan kuin jostain Irvingin kirjasta)

  Sitten toinen ohhoh: mikä ihmeen piilovesi?? En halua tietää, mutta taidan silti ottaa selvää...

  VastaaPoista
 6. Mulla tulee usein ikävä Turkua sinun kuvia katsellessa. Ollaankin tulossa siellä käymään nyt sunnuntaista tistaihin :) Ja virtaavaa vettä tulee talvisin kova ikävä!

  VastaaPoista
 7. Mieskin paasasi tänään niistä bakteereista. Lupasi alkaa kasvissyöjäksi, ja minä siihen että hahhah! ;) (Mitä, 1,5 kg bakteereja ihmisessä?)

  Nää jokikuvat on vallan mahdottoman kauniita!

  VastaaPoista
 8. Kaikkee sitä oppii ku vanhaks elää, niinhän sitä sanotaan. Tuo piilovesi-homma alkoi kauhistuttaa, jopa todellakin enemmän, kuin sian kuuloelin sängyssä.. Muutenkin olen taipuvainen salaliittoteorioihin ja semmoiseen (lisäaineet kääk esimerkiksi). Juuri kun tuntuu, että ihmiset alkais oppia vähän ees tavoille, heitetään nää piilovedet ja muut niskaan. Ei se auta, kuin yrittää parhaansa ja käyttää näkyvää vettä mahdollisimman säästeliäästi.

  VastaaPoista
 9. muakin ällöttäisi jos mulla olisi possun elimiä sängyssä:)

  tuo veden kulutus on kyllä uskomaton määrä. En varmana kuluta noin paljoa edes parissa päivässä. Kuinkahan monta litraa on yksi kylpyammeellinen? Eikä kukaan laita ammetta täyteen.
  Minä laitan muuten aina ylimääreisen veden kukille, en ikinä heitä vettä pois.
  Jäin nyt näköjään ihan junnaamaan tähän veteen.

  VastaaPoista
 10. ai niin piilovettä! okei. mulle ei tänään kovin helposti valkene mikään.

  VastaaPoista
 11. Minä en ymmärrä mitään tuosta piilovedestä!

  VastaaPoista
 12. Etenkin puuvillaiset t-paidat!!Kuinka paljonklaan ne ovat juoneet?
  ja me heitämme surutta pois..

  Vedellä on muisti ja vesi kuulee..
  Vesi kuljettaa kaikkea tietoa kehossamme ja muuallakin..
  Vesi on elävää, paitsi jos se ei virtaa..

  VastaaPoista
 13. Kukkuluuruu vaan piilovesi! Totista totta, että kaikessa teollisesti valmistetussa käytettään hirmuisesti vettä ja energiaa. Tarvis varmaan entistä enemmän tehdä itse, mitä tarvitsee :))) Pidin myös noista lits ja läts sanovista ihanista aivoista :))) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 14. Apua, apua, mitä ihmeen piilovettä? silläkin uhalla että paljastan tyhmyyteni haluan tietää että mistä ulkomailta se vesi sitten tulee?

  VastaaPoista
 15. niin ja kuinkas paljon meissä sitten olikaan tuota vettä?
  ja mitähän vettä se sitten on?
  taisin eksyä asiasta
  toiseen asiaan
  eikun
  vettä ne herroinkin hevoset juopi ja kauniin karvan kantaa!

  VastaaPoista
 16. Löysin tällaisen tiivistyksen:

  Piilovesi
  Piilovesi tarkoittaa tuotteen kasvatuksen, tuotannon ja jalostuksen aikana kulutettua vesimäärää. Piiloveden määrä riippuu tuotteen lisäksi maantieteellisistä olosuhteista sekä viljely- ja tuotantotekniikoista.

  Luin myös, että on harmaata vettä, eikä se ole oikeasti harmaanväristä vaan jotain muuta ja sitten on vesijalanjälki. Tämä aika tuottaa ihmeellisiä sanoja. Tykkään näistä piilossa olevista.

  VastaaPoista
 17. monet bakteerit on todella tärkeitä ja hyvästä. tämän minä opin jo lapsena mikrobiologi-isältäni.. nykyään vaan helposti bakteereista tulee sellainen mielikuva että niistä täytyisi päästä eroon, ja sitten käytetään kaikenmaailman myrkkyjä ja antibakteria-aineita ihan turhaan.

  vesiasiat mietityttää minua usein myös. viimeksi tänään mietin merta ja meressä asuvia otuksia ja sitä miten ne kestävät muutoksia, saasteita ja kaikkea sitä mullistusta minkä ihminen saa aikaan.

  VastaaPoista
 18. Ajattelin, etten ajattelisi tätä. Yöllä sitten näin unta piilovedestä. Niin käy kun ei päivällä suostu ajattelemaan.

  VastaaPoista
 19. Tämä kirjoitus havahdutti taas kerran ajattelemaan - tunnen helposti suurta riittämättömyyttä tällaisten isojen asioiden kanssa. Kovasti olen nyt miettinyt vettä, sekä piileskelevää että näkyvää.

  Osaat virittää minua taajuuksille huomaan, olen usein ennenkin täältä lähtenyt mietityttävien ajatusten kanssa, kiitos siitä!

  VastaaPoista
 20. Celialle kiitos piiloveden määritelmästä!

  Harmaasta vedestä minä sen sijaan ymmärrän jotain. Maalla pitäisi alkaa miettiä jätevesiasioita ja se liittyy siihen.

  VastaaPoista
 21. Heikku: Minustakin tuo on surullista. Se, että sellaiset maat, joissa ei ole vettä, vievät sitä tuotteiden mukana muihin maihin. Maailmassa ei ole paljon järkeä.
  Etta: Voi varmaan vaan yrittää parhaansa. Ahdistuminen ei auta ketään, tai ehkä vähän voi ahdistua, että tekee jotain toimia.
  Marjaisa: Voi niin...niin se on.
  Ikki: Minäkin luulen, että ennen vanhaan ihmiset oli ihan pakosta kovin paljon ekologisempia kuin me. Ei tuhlattu, koska ei ollut rahaa, millä tuhlata. Ja kaikki käytettiin hyödyksi, eläimistäkin. Ja kierrätettiin ja tehtiin itse ja kaikkea. No, hyvä tietty, että asioista taas pienen tauon jälkeen puhutaan.
  Pilvitarha: Joo, ne tuli yksiltä synttäreiltä ja oli kovin pidettyjä viime viikolla :) Piilovedestä olen minäkin nyt ottanut selvää, vielä kun saisi itsensä tekemään jotain valintoja tuon perusteella...
  Tuittu: Olet siis täällä juuri nyt :) Hassua, toivottavasti teillä on mukava Turku-visiitti.
  Teija: Kiitos. Joo, minä luin juuri, että ne bakterit sitten hajoittaa meidän, kun kuolemme, ettei ne olekaan ne maan madot. No, hyvä, että on bakteereja.
  Erika: Minullekin tuo oli uusi käsite. Jos liikaa miettii, ahdistuu. Mutta toisaalta, jos kieltää tosiasiat, ei kai voi pyrkiä edes tekemään oikein. No, ehkä voi yrittää jotain tehdä, mutta enemmän nuo on sellaisia valtioiden väliseen kauppaan yms. liittyviä päätöksiä. Toki voi jättää ostamatta sen puuvillapaidan ja kahvin.
  Liivia: Ei minullekaan tuo ihan heti valjennut, kun määrä on niin tolkuton. Mutta kaikessa tuotannossahan käytetään varmasti vettä, joten siitä se kertyy. Sä olet kyllä taloudellinen, vai että kukille...fiksua.
  Laura: No nyt ymmärrät, kun Celia kertoi :) Tuon määritelmän minäkin luin. Harmaasta vedestä taas ymmärrän aika vähän.
  Hanne: Joo, toi puuvillapaita oli aika iso syyllinen, pitäisi ostaa luomupuuvillaa.
  Seija: Niin pitäisikin, siis tehdä itse. Musta ei vaan oikeen ole siihen. Ehkä jos asuisi maalla...jos olisi enemmän aikaa...no nää on näitä hyviä tekosyitä.
  Eilen tänään huomenna: Tuossa Celia laittoikin hyvän määritelmän tänne. Eli kaikessa, mitä tuotetaan käytetään melkein vettä. Kahvin viljelyssä, paahtamisessa jne. Kaikissa tuotantovaiheissa kuluu vettä...en ollut ennen ajatellut tuota noin.
  Ritva: Niin, olisko yli puolet? Muistaakseni tosi paljon. Niin, samaa vettä juo herrat ja herrojen hevoset, ainakin täällä meillä Suomessa.
  Celia: Kiitos kovasti määrityksestä :) Minä tein piilovesitestin ja olin keskimääräinen vedenkuluttaja. Olisin halunnut olla säästäväinen, mutta otan ihan liian pitkiä suihkuja.
  Outi: Minä olen ihan samaa mieltä, että ihminen pilaa luonnostaan hyvän bakteeritasapainonsa syömällä jotain ihan hullua. Ja elämällä liian siivosti, tarkoitan, että kaikkea pelätään liikaa ja suojellaan lapsia pölyltä yms. No, meillä ei ole kyllä ollut sitä vaaraa.
  Pirkko: Oho! Alitajunta on sitten jännä juttu. Se rupeaa hommiin, jollei me ruveta.
  Anjuska: Ei ahdistuta, tiedostetaan vaan ja ehkä sitten voi tehdä jotain. Kiitos, mukavaa, jos joku saa täältä jotain :)

  VastaaPoista