torstai 14. huhtikuuta 2011

Gdansk 4

Tulimme jo takaisin, mutta haluan vielä hetken muistella kepeitä taloja, sateen tuoksua, iloisia ihmisiä, vasaran pauketta. Oli helppo kuvitella Chopin tuohon maahan säveltämään poloneeseja. Helppo kuvitella Andrzej Wajda tekemään elokuvaa Lech Walesan kanssa. Maahan tutustuu kävelemällä. Joskus riittää, että makaa puisella laiturilla ja kuuntelee vierasta kieltä. Joskus sitä rakastuu päätäpahkaa, joskus vaihvihkaa. Tämä oli kolmas matkani Puolaan, mutta aavistan palaavani joskus takaisin. Taidan kiintyä paikkoihin, joilla on traaginen historia. Gdansk raunioitui lähes täysin toisessa maailmansodassa, mutta se on rakennettu uudelleen. Jossain taustalla peltirumpu kuitenkin edelleen soi.

18 kommenttia:

 1. Aivan ihania ja viehkeitä nuo kuvasi Gdansk'ista.
  En ole käynyt muuta kuin kesäloma-laivamme satamassa on stopannut
  ja siitä ei paljon näe.
  Kiitos "matkasta" näin kuvien ja tekstin kautta!
  -Anne

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia ihanista kuvista ja sanoista!

  VastaaPoista
 3. Ai että nautin tällaisesta! Taitavasti otetuissa kuvissanne on paljon ihanaa katsottavaa.

  Tähän asti ainoa, jonka olen kuullut pitäneen Puolasta, oli joskus Brita Kekkonen, kun hän kertoi miehensä suurlähettiläsajoista. Eli ei sieltä julkisuudessa ehkä kovin moni ole kertonutkaan, eikä kukaan tuttuni vielä käynyt. Mutta nyt kiinnostaa:)

  VastaaPoista
 4. Heivaan, olen ihan mykistynyt kauniista kuvista! En ole täällä muutamaan päivään ehtinyt käymään ja Gdanskin kuvat ovat pökerryttävän upeita.
  En muistanut että Peltirumpu on siellä kuvattu, täytyypä katsoa edellisestä kerrasta on monta vuotta.

  VastaaPoista
 5. Kiehtova kaupunki tuo Gdansk.
  Kuvissa se on kuin loisteliaan satukirjan sivuilta. Mutta se hirvittävä historia...
  Juuri tuosta ristiriidasta kaupungin vetovoima taitaa syntyäkin.
  Ai niin: tervetuloa takaisin! Pian pääsemme kai taas mukaasi kotimaisille kujille.

  VastaaPoista
 6. Yritin jo eilen kommentoida edelliseen sarjaan, mutta koneeni taisi temppuilla.
  Eipä mulla muuta sanottavaa ollutkaan kuin, että niin mykistävän ihana kuvasarja, etenkin osa 3, (kaikkikin kyllä), että en saa mitään muuta sanotuksi.
  Paitsi sen, että mielikuvissani vain ne mursuviikset ja satamanosturit, mutta näköjään Gdansk onkin jotain aivan muuta.
  -Virpi

  VastaaPoista
 7. Anne: Olisikin jännä varmaan rantautua veneellä Gdanskiin. Sopotiin rakennettiin juuri uutta hienoa pienvenelaituria, siihen Euroopan pisimmän puulaiturin yhteyteen. Mutta kiitos, kiva kun pidit kuvista.
  Nonna: Ole hyvä :)
  Katriina: Minä on tainnut pitää eniten Krakovasta, muttei Varsovassa ja Gdanskissakaan mitään ikävää ollut, päinvastoin. Ajoimme joskus Puolan halki mennen tullen ja se oli mukavaa.
  Annakaisa: Tämä on taas tällaista minuun vapaata assosiaatiota, sillä Peltirumpuhan on sakslainen, mutta minulle nuo natsi-Saksan ajat tulivat mieleen Gdanskissa, kun mietin sen historiaa. Ei leffaa varmasti ole tuolla kuvattu.
  Kamomilla: Niin, se ristiriita se taitaa minuakin kiehtoa, Että asioilla on monta puolta.
  Virpi: Kiitos. Minäkin nautin eniten tuosta Sopotin kuvaamisesta, oli tilaa ja erilaisia miljöitä. On jännää, kuinka mielikuva jostain kaupungista voi muuttua sen myötä, kun käy siellä.

  VastaaPoista
 8. Anteeksi kun sekotin päässäni ja ajtuksissa Gdynian ja Gdanskin...."Travemünde nach Gdynia (nahe Gdansk)" noin lukee Finnlines'n laivayhtiön sivuilla ja niinhän se on että laiva stoppaa Gdyniassa.....olenkohan nyt oikeassa?
  Joka tapauksessa kuvasi hienoja ja innostavia.....
  -Anne

  VastaaPoista
 9. Tämäkin niin kiintoisa matka! Kiitos!

  VastaaPoista
 10. samaa mieltä siitä että maahan tutustuu kävelemällä. löytää ne sivukadut, ja sisäpihat, ja pikku kaupat, kahvilat ja nurkat joihin ei muuten ikinä eksyisi.

  hohhoijaa että taas on matkakuume.. kiitos näistä kuvista, toimivat ikäänkuin ensiapuna vaivaan.

  VastaaPoista
 11. Liikutuin melkein kyyneliin silloin pari vuotta sitten Gdanskissa kaydessäni, kun katselin katuun maalattua taideteosta, jossa sivuttiin juuri noita mainnitsemisasi asioita Puolan historiasta.

  Ihanaa viikonloppua sinulle!

  http://linneatalvi.blogspot.com/2009/05/nahtya-ja-vaikuttanutta.html

  VastaaPoista
 12. Ihania, tunnelmia täynnä olevia kuvia..
  Sait halun heräämään, tahtoisin tuonne..

  En ole koskaan käynyt Puolassa ja rakastan Chopiniä

  VastaaPoista
 13. Aivan ihania kuvia, ja lumoudun tavastasi kirjoittaa. Lyhyesti, mutta merkityksellisesti.

  Puola näyttää tunnelmalliselta, mielenkiintoiselta ja kauniilta. Houkuttaisi kovasti käydä siellä. Eli samat sanat kuin yllä, minäkin rakastan Chopinia.

  VastaaPoista
 14. Kuvaajalle täydet pinnat ja kunnioittava kumarrus! Suosikkini tästä viimeisestä sarjasta on 'kaksi miestä ikkunassa' - jos olivat puolalaisia, sitä parempi. Kuvat kertovat, herättävät mielenkiinnon, saavat miettimään matkaa...
  Ilman muuta Puola on Puola, Gdanskistakin katsoen.

  VastaaPoista
 15. Anne: Ahaa, minä kyllä ajattelin, että sinne voi jonnekin rantautua...luulisin. Mutta Gdyniassa emme valitettavasti käyneet. Kiitos sinulle :)
  RvaPioni: Kiitos, mukavaa meillä kyllä oli.
  Outi: Minä niin tykkään kävellä, kotona ja ulkomailla. Kaupungin ja maan ottaa sillä tavalla ihan erilailla haltuun. Näkee enemmän, tuntee enemmän. Minulla on krooninen matkakuume :)
  Linnea: Totta, Puolan historiassa on kovin paljon traagista, no, monen muunkin kansan kyllä. Että ihmiset sitten voivat olla julmia toisilleen, se on käsittämätöntä.
  Hanne: Minä voisin mennä uudelleen, mutta mieluiten menisin Krakovaan, se jäi minulta ihan kesken.
  Aura: Kiitos kovasti, en ole koskaan ollut hyvä jaarittelemaan :) Siellä oli kaunista ja "rumaa" ja niiden rinnakkaiselo teki siitä mielenkiintoista.
  Ellinoora: Kiitos välittyy myös miehelle, joka kuvasi puolet. Kuljemme aina kumpikin kamerat kaulassa. Tuo olikin jännä juttu, sillä miehet, jotka näkyvät ikkunasta ovat oikeastaan osa taideteosta. He kuuluvat valokuvataiteen museon videotaideteokseen ja näytöt olivat siellä päällä, kun kävelimme ohi. En käynyt sisällä.

  VastaaPoista
 16. Upeita kuvia! Kaunis valo.

  Olen käynyt kerran Varsovassa. Valitettavasti olin nuori ja typerä silloin ja käteen ei paljoa jäänyt viikonloppulomalta. Tekisi mieli mennä uudestaan.

  VastaaPoista
 17. Kauniita kuvia, mielenkiinto kasvoi, esikoiseni suunnitteli matkaa Puolaan, kertoi monen pitäneen maasta, nyt ymmärrän.

  VastaaPoista
 18. Gdansk näyttää kerrassaan upealta!

  VastaaPoista