perjantai 24. kesäkuuta 2011

Istanbul - miehet kumartamassa kohti Mekkaa


Moskeijoiden upottavat matot, miehet kumartamassa kohti Mekkaa. Lauseita, joita ei ymmärrä. Mutta hartauden käsittää joka solulla. Sen, että jotain tärkeää tapahtuu täällä kupolien alla. Että tämä tässä on tärkeää joillekin.
Kunnioituksesta verhoan pään huivilla, riisumme kengät, istumme hiljaa.
On käsittämätöntä, että nämä upeat moskeijat rakennettiin niin nopeasti, Süleimanin moskeijakin seitsemässä vuodessa. Süleimanin isä oli muuten hullu, tapatti kaikki sukunsa miehet, paitsi poikansa. Ja oli poikakin hullu, sillä hän tapatti oman poikansa. Mutta onneksi hänellä sentään oli niin paljon järkeä päässään, että rakennutti tämän upean moskeijan, jossa aika pysähtyy, vuosisadat haihtuvat, sekunnit venyvät ja merkityksetön saa merkityksen.

10 kommenttia:

 1. Niin juhlavaa, niin pyhää, niin pysähtynyttä..
  Seuraavaksi haluan myös matkustaa Istanbuliin..
  Sit kun Pilkku on isompi =)

  VastaaPoista
 2. Onhan upeita kuvia! Minulle matka sinne tuntuu nyt vähän kaukaiselta ajatukselta, mutta Mustan kirjan jälkeen haluan hankkia käsiini Istanbulin.

  VastaaPoista
 3. En soisi näiden kuvien loppuvan ollenkaan - niin kiehtovia ovat! Kiitos :) Istanbul tuntuu olevan vastakohtien kaupunki, johon on kyllä pakko joskus päästä.

  VastaaPoista
 4. Upeita kuvia, tunnelma välittyy tänne saakka.

  VastaaPoista
 5. Ainutlaatuinen juhannusaatto teillä siellä kaukana. "Harras" ei taida kuulua kovinkaan monen suomalaisen keskikesän juhlijan sanavarastoon.

  VastaaPoista
 6. Henki salpautuu näistä kauniista kuvista. Kiitos ja hyvää juhannusta, vaikka lienette hieman muissa aatoksissa:)

  VastaaPoista
 7. apua kuinka vaikuttavat kuvat, huikea energia...minulla tuli kyyneleet silmiin. Kiitos !

  VastaaPoista
 8. Onpa upeita rakennuksia:) Samasta kaupungista ollaan mekin kiinnostuneita..työn kautta on avautunut eri maailma, ajatustavat...totta hyvin on aistittavissa silloinkin kun ei sanoja ymmärrä

  VastaaPoista
 9. Wau, olen sanaton! Aika erilainen juhannus teillä!
  -Marjo

  VastaaPoista
 10. Hanne: Täytyy tosiaan varmaan hiukan odottaa, että Pilkku hieman kasvaa. Meidän koira joutui reppana koirahoitolaan :( Ehkä sillä on siellä ihan kivaa.
  RvaReipas: Varmasti kannattaa, siis tuo Pamukin lukeminen. Minulle Istanbul-kuumeen synnytti kouluiässä jo Waltarin Yksinäisen miehen pikajuna.
  Anniina: Sinäpä sen sanoit, tämä on tosiaan vastakohtien kaupunki. Yökerhoja - moskeijoita, pitsihuviloita - pilvenpiirtäjiä, teehuoneita - baareja jne. Luettelo on loputon :)
  Benglia: Kiitos kovasti :)
  Kamomilla: Moskeijassa tulee jotenkin väkisinkin harras olo. Tunnelma on erityinen. Toki ihailen erityisesti tuota arkkitehtuuria, joka on ihmeellistä.
  RvaPioni: Muistettiin sentään, että on juhannus ja keksittiin omat juhannustaiat. Kiitos samoin sinne!
  Wihtori: Kiitos, nuo laajakulmalla otetut ovat miehen, jolla on sellainen mahtava kamera ja putki. Mutta kiitos, kiitos ja ihanaa viikonloppua!
  Katariina: Tunnelman aistii kyllä, vaikkei mitään ymmärräkään. Ja jotenkin se on kaikkia ihmisiä (ehkä?) yhdistävä, jos malttaa kuunnella. Kannattaa tulla tänne.
  Marjo: Sinä, sanaton? :) Mukavaa juhannusta teille, tämä jää meille mieleen erilaisena juhannuksena, totta totisesti.

  VastaaPoista