maanantai 20. helmikuuta 2012

Islanti - syömme lehmien vieressä


Heräämme ylläolevista maisemista, pienestä kylästä meren rannalta. Valaat lauloivat yöllä, unissamme. Majatalon emäntä paistaa meille pannukakkuja. Ulkona tihkuttaa vettä.
Maisema on täplikäs, talot hukkuvat sinne, maastoutuvat. Keskellä autiota avaruutta on kirkkoja, paljon. Mietimme, onko joka maalaistalolla oma kirkko.
Ymmärrämme vähän paremmin Björkin lauluja. Ei näissä maisemissa voi syntyä mitään tavallista tai latteaa.
Olemme lumisotaa, lapsi tekee lumiukon avaruuteen.
Kesken kaiken törmäämme valkoiseen lumimassaan. Tie peittyy lumeen ja näkyvyys on nolla. Ja tämä on saaren päätie. Ymmärrämme, miksi täällä pitää talvella olla neliveto.
Sininen Myvatn. Kun ilta hämärtyy, ajamme sinisen lakeuden poikki. Maisema on varmasti käsittämättömin ja absurdein ikinä koskaan milloinkaan. 
Osa kuvista miehen,  kiitos.

Illan huipennus on illallinen navetassa! Syömme lehmien vieressä, ne ovat ikkunan toisella puolella samassa rakennuksessa ja syövät heinää. 16 ammuvaa illallisseuralaista ja vasikat päälle. Ruoka maittaa meille ja niillekin, mutta ystävämme tuoksahtavat hiukan.
Nyt nukahdamme kraaterin juurelle. Olemme yksin täällä majatalossa, isäntäväki on Reykjavikissa. Otettiin kahviautomaatista cappuccinot ja toivottiin revontulia, mutta taivas on pilvessä.Sulakkeet meni ja lunta sataa.
Huomenna kiipeämme kraaterin huipulle ja kurkistamme pirun luoliin.


24 kommenttia:

 1. En tiedä mitä sanoa...sanottamaksi vetää nämä maisemat kuvissasi ja kertomasi tarinat. Ja näin hän uppoutuu jälleen haaveilemaan...

  VastaaPoista
 2. Sanattomana, ja se on harvoin, katselen kuvianne. Aina vain varmemmin varmistuu jotta viihtyisin siellä - rauhassa, hiljaisuudessa ja kauneudessa!
  Oikein ihanaa loman jatkoa Teille!

  VastaaPoista
 3. Mahtavat maisemat ja huikaisevat kuvat!

  VastaaPoista
 4. huhhuhhuhhuhhuhhuh ja huh. muuta en nyt osaa sanoa. ei tässä oikein sanoja tarvitakaan.

  VastaaPoista
 5. Voi ihmettä! Minulle tuli sellainen olo, että olette tosiaankin käyneet ihan maailman ääressä. Katselin muutama kuukausi(kohan siitä on aikaa) sitten Lumikon Islanti-kuvia ja nyt sinun. Olen potenut kaipuuta itselleni rakkaaseen Englantiin, mutta nyt tuli sellainen olo, että joskus on pakko toteuttaa haave Islantiin matkustamisesta.

  VastaaPoista
 6. Ihan huikeita kuvia, maisemia. Haukon henkeäni täältä kaukaa, saatika jos olisin oikeasti näkemässä kuten te. Hyvää kiipeämistä!

  VastaaPoista
 7. Ostakaa huoltsikalta mallasuutetta (maltextrakt), se on alkoholitonta, vähän niinkuin siirappia, sitä ne paikalliset juo limsanhimoon! Nää kuvat on ihania!

  VastaaPoista
 8. Häkellyttävää, niin kaunista, että melkein unohtaa hengittää. Tuo kraateri, nuo vuoret, maiseman autius... (asuiko siellä ketään muualla kuin kaupungeissa? Miten vähän siellä on lunta talvella?) Eilisen sarja kertoi värikkäästi kaupunkielämästä - tämä kuvien rytmitys on juuri teidän omintanne ja tekstin ytimekkyys. Monesti olen miettinyt kesämatkaa Islantiin, talvellahan sinne kannattaa näköjään mennä!

  VastaaPoista
 9. Aivan ihanat kuvat Islannista. Kyllä se on ufo maa! Ja varmistuu taas tunne siitä, että sinne on päästävä. Olitteko omatoimilomalla vai oliko teillä järkättyjä retkiä tms.

  VastaaPoista
 10. Mahtavia kuvia ja kertomuksestasi välittyy tuo huikea tunnelma. Ompa erilaista, niin erilaista jossakin hyvin kaukana.
  -Anne

  VastaaPoista
 11. Että joku oikeasti asuu tuolla aina. Se on merkillistä. Että jokapäiväistä leipää on käydä syömässä lehmien kanssa, odotella valaita tulevaksi ja kipaista kauppaan tasankojen poikki. Ajattelevatko, että "aina tätä samaa?". Siellä asuu varmaan kansa, jolla on ollut tilaa ajatella ja olla asioista omaa mieltä.

  Älkää tippuko siellä pirun luoliin. Älkääkä kadotko maan ääriin.

  VastaaPoista
 12. Oi upeutta! Mikä paikka..toivon kovasti,että pääsen tuonne joskus.
  Me olimme juuri viikon yhdellä toisella tulivuorisaarella ja sen tiedän,että sinne palaan varmasti.

  VastaaPoista
 13. ISO kiitos ihanista kuvista! Olen käynyt kesällä Islannissa ja näkymät olivat silloinkin huikaisevia, mutta tuntuu, että talvi on vielä huikaisevampi. Ihanaa, kun jaat näkymät meille!
  Mukavaa ja turvallista matkan jatkoa! Terttu

  VastaaPoista
 14. Hengästyttävän kauniita maisemia. Ehkä joskus itsekin pääsen sinne.

  VastaaPoista
 15. Hitsi, pitäisiköhän lobata Islantia häämatkakohteeksi... näiden kuvien jälkeen alkoi houkuttaa.

  VastaaPoista
 16. Uskomatonta. Mieletöntä kerrassaan! Voisinpa, kunpa eläisin tuollaisessa maisemassa, olisinpa ainut epäharmoninen yksilö tuossa puhtaiden äärimmäisyyksien muodostamassa harmoniassa.
  Nuo kuvanne välittävät jonkinlaista valaistunutta mielenrauhaa. On luonto jännittävä. Ja me niin kovin pieni osa sen kaikkeutta.

  Sympaattiset lehmät. Nekin omaksuneet vallitsevan rauhan?

  VastaaPoista
 17. Ompa upeaa, niin karua ja kaunista. Jään odottelemaan lisää kuvia.

  VastaaPoista
 18. Aika eksootista ruokaseuraa teillä!

  Ja nuo kuvat, huoh. Ikinä koskaan millonkaan en ole tuollaisia maisemia ja tunnelmia nähnyt! Kuvissa soi Björk!

  VastaaPoista
 19. wau. näyttää niin hurjalta ja erilaiselta. tuo täytyy kyllä joskus kokea, ei sitä kai muuten oikein tajua.

  VastaaPoista
 20. niin kaunista, että rintaa vihloo. ja silmiä.
  otan tämän lahjana. kiitos! niin sinulle kuin miehellesikin, kiitos!

  VastaaPoista
 21. Onpas huikean oudon näköistä. Keltaiset tiemerkitkin jotenkin näyttävät hienoilta tuossa maisemassa. Onko siellä missään ketään muita?

  VastaaPoista
 22. vitsit, aika huisin erilaista siellä! ei ihmekään, et björk luo jotain niin jänskää.

  VastaaPoista
 23. Ihmeellisen ihanaa, kaunista..En ole koskaan käynyt Islannissa. Kuvittelin, että siellä olisi juuri tuollaista..
  Houkuttelevaa..

  VastaaPoista
 24. Uusi aamu: Aika sanattomaksi nämä maisemat vetävät täälläkin, haukotaan vain henkeä.
  Ikki: Rauhaa täällä ainakin näin talvella on ihan varmasti. Turisteja on tosi vähän ja asukkaitakin...kovin vähän :)
  Absolutely white: Kiitos, kiitos. Täällä on helppo ottaa hyviä kuvia, jos vaan ei sada vettä tai ole kamala sumu.
  Liivia: Ei tarvita ei, meiltäkin ne loppuu täällä kesken. On vaan hei kato, vau, ei oo totta jne.
  Katja: Minustakin tuntuu, että olemme käyneet vähintään kuussa, niin erikoisia ja eksoottisia ovat maisemat. Vetävät hiljaiseksi ja huomaa, että kuinka pieni ihminen sitä tässä kaikkeudessa onkaan.
  Satu: Kiipeäminen sujui aika hyvin, kraateri on kuulemma puolen kilometrin korkuinen, rinne oli aika jyrkkä, mutta päihitimme sen :)
  Neitinomad: Ostin! Juuri korkkasin tölkin ja siemailen tätä. Maistuu ihan kotikaljalta, kiitos vinkistä.
  Ellinoora: Ei täällä kovin paljon lunta ole, vaikka sitä tulee kyllä joka päivä lisää. Vähemmän kuin Suomessa, vuoretkin ovat puoliksi lumen peitossa, puoliksi eivät. Mutta lunta kyllä on. Talvella kannattaa tulla, mutta sääolosuhteet on aika extremeä, kerran jouduimme kääntymään, kun tie oli niin huonossa kunnossa, ettei edes pienellä maasturilla päässyt eteenpäin. Ja monet paikat ovat kiinni. Ja osa luonnonihmeistä ei varmaan näytä nyt hiin hienolta kuin kesällä.
  Nonna: Ollaan ihan omatoimilomalla...siis ollaan edelleen täällä. Jäätikköretki oli järjestetty tietysti, mutta muuten ollaan menty ihan oman mielen mukaan. Talvella ei tosin voi tehdä ihan kaikkea, mitä olisi kiva tehdä. Mutta toisaalta täällä on vähän turisteja ja hinnat ovat edullisempia majoituksen ja auton vuokran osalta.
  Anne: Tuntuu tosiaan, että olisimme paljon paljon kauempana, niin erilaista täällä on.
  Mine: Raportoin, että tallella ollaan :) Ei tiputtu pirun pesään. Minäkin olen ajatellut, että täällä kasvaa itsenäisiä ja omapäisiä ihmisiä, sillä tavalla hyvällä tavalla.
  Niina: Minäkin toivon, että pääset. Oi, pitää käydä katsomassa sinun blogisi matkakertomus, kun palaamme. Täällä ei viitsi kauan koneen ääressä viettää.
  Terttu: Oi, sinä olet ollut täällä kesällä, se on varmasti aivan upeaa myös. Minä taidan toivoa, että pääsen joskus palaamaan myös kesällä.
  Frost: Kiitos. Minäkin toivon, että pääset tänne. Tämä maa ei ainakaan jätä kylmäksi, vaikka kylmää onkin.
  Kirsikka: Hmm...minusta tämä on kyllä aika romanttinen paikka. Tietysti, kaikki eivät ehkä ajattele samalla tavalla.
  Jean D.: Ehkä täällä tosiaan mieli tasaantuisi, jos viettäisi täällä pitemmän aikaa. Kun matkaa on joka paikkaan paljon ja kulku on vaikeaa, ei olisi niin helppo lähteä karkuunkaan. Pitäisi vain hillitä itsensä :)
  Varista: Kiitos, kiitos. Yritän laittaa kuvia aina, kun ehdin.
  Tie on kevyt: Meillä taisi olla hyvä tuuri tuon illan kanssa. Maailma oli tosiana ihan käsittämättömän sininen.
  Outi. Ei näitä mittasuhteita oikein kuvista tajua, kaikki on niin avaraa.
  Ritva: Kiitos ja ole hyvä. Kiva, jos nautit näistä :)
  Laura: On täällä muitakin, mutta välillä ollaan ajattu tuntikin ilman että ketään on tullut vastaan. Ja taloja on toisinaan todella harvassa.
  Etta: No niinpä! Ei tosiaan mikään ihme, sen tajuaa täällä.
  Hanne: Täällä tosiaan on oikeasti tällaista, se on jännää. Ettei vain matkaesitteissä :)

  VastaaPoista