keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Maailman suurin tuhatjalkainen

Härkäpapu kasvoi viime yönä 4,5 senttimetriä. Jos se jatkaa samaa tahtia, voimme kiivetä loppukesästä kuuhun.
Lainasimme kirjastosta 21 kirjaa, niillä pärjäämme kaksi viikkoa, kun kirjasto on kiinni.
Muinoin eli sudenkorento, joka oli 75 senttimetriä pitkä. Maailman suurin tuhatjalkainen oli 2,6 metriä pitkä, metrin minua pidempi. Maailman suurimmalla kalalla oli jopa yli 40 000 hammasta.
Tässä tämän päivän tärkeitä lukuja.
Luulen, että härkäpapu kasvoi tässäkin välissä. Menen mittaamaan.

34 kommenttia:

 1. On kamalaa jos kirjasto menee kiinni!Onneksi olette voineet varautua siihen 14 päivää on enemmän kuin kaksi viikkoa sanoo mun kuopus.
  odotan loppukesän kuukuvia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Ja ihan totta, 14 päivää kuulostaa paljon pidemmältä kuin kaksi viikkoa. Ja hei, lupaan ottaa kuusta kuvia :)

   Poista
 2. Meidän kirjasto on auki mutta sieltä ei saa lainata vasta kun toukokuun alussa. Läntisen alueen kirjastot saavat jonkun uuden yhteisen tietsikkaohjelman tai jotain...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No täällä sama juttu. Ei voi lainata ja se on paha juttu se. Meille tulee sama tietsikkaohjelma.

   Poista
 3. Hah, varo ettei käy niin kuin Jaakolle! Kauniita kuvia.

  VastaaPoista
 4. Piti oikein tarkistaa, että mitä sille Jaakolle kävi. Mutta onneksi kaiketi lopulta ihan hyvin :)

  VastaaPoista
 5. Muutama viikko sitten tuli luonto dokkari muinaiseläimistä ja siellä oli tuo 2.5m tuhatjalkainen, empä haluaisi kohdata, pelottavan näköinen, se olisi syönyt suihinsa.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, en sitä nähytkään. Tyttö luki minulle näitä faktoja Esihistoriallinen eläinmaailma -kirjasta. Onneksi nuo eläimet on kuollut sukupuuttoon.

   Poista
 6. Mahdoton kasvu! Muistan viimekesänä kun laitoin avomaan kurkun hetkeksi kasvihuoneeseen, niin jo vain meinasi kasvaa ja peittää kaiken alleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ihan älytön. Ensin se ei meinannut itää, nyt se kasvaa ihan vauhkona :)

   Poista
 7. Tykkään kovasti ekasta kuvasta, väri valo epäsymmetria kaikki.

  Pistin pari vuotta sitten kasvamaan härkäpapua, se tosiaan kasvoi silmissä, mutta en tainnut sitten osata tehdä sille mitään. Oli aie kai istuttaa maahan, mutta maa oli vielä roudassa. Nyt mulla kasvaa vain basilikaa ja se taitaa olla härkäpavun vastakohta, kaksi viikkoa meni että jotain näkyy ja sekin vaivoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, se on Lahdesta.

   Hmm...minäkään en tiedä, mitä tuolla pavulla sitten teen. Me istutettiin tytön kanssa kaikenlaista, kun se on innokas viljelijä: basilikaa, papuja, persiljaa...en edes muista kaikkia. Mutta tämä papu on kyllä innokas kasvaja.

   Poista
 8. Nuo kirjastojen kiinniolot on pahoja. Pitää tarkkaan mitoittaa, että riittää lukeminen loman yli... Ja minulle tulee ikävä ihan vaan sitä kirjastofiilistä, uusien kirjojen etsintää ja vanhojen palautusta.

  Sitä tuhatjalkaista en nyt mieti tämän enemoää. Yöh.

  (Jos laitat osoitteesi s-postilla, lähetän arpomajaisvoiton sinulle!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos onnettarelle!! Tarkoitan voitosta, ihanat tumput :)

   Joo, tytölle tuo kirjaston sulkeutuminen on erityisen paha juttu, koska se on ahmimisiässä ja lukee kaiken mahdollisen ja koko ajan. Mulla on omassakin kirjastossa sen verran paljon lukemattomia kirjoja, etten kyllä ihan heti joudu hätään.

   Poista
 9. Tuttuja paikkoja! Pitäisiköhän itsekin mennä turistina kuvaamaan kotiseutuja?

  Vieroitusoireita tulisi, jos ei kirjastoon pääsisi! Omassa kirjahyllyssä on lukemattomia kirjoja, mutta se on eri juttu: on jotenkin niin kuin turva, kun on hyllyssä kirjaston kirjoja ja lehtiä (no olipas sekavaa). Tänäänkin menen meidän ihanaan lähikirjastoon, kun odottelen siellä pientä kässäkerholaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi, ehdottomasti. Lahdessakin on yllättävän hienoja paikkoja.

   Niinpä, pitää olla kaikkea, oma kirjasto ja vielä kirjaston kirjoja, sitten vasta toimii.

   Poista
 10. Maailmassa on niin paljon tietoa. Vaikka tuo kala, jolla on 40 000 hammasta. Siinä olisi pesemistä, jos se määrä hampaita olisi laitettu ihmisen suuhun. Toisaalta, ruoka olisi tullut nopeammin pureskeltua.

  Terveiset Euroopasta. Kävin ostamassa lisää helmiä. Lämpökin tuli juuri sopivasti takaisin, joten seuraavaksi lähden metsästämään mansikoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhuh. Minä kysyin monta kertaa lapselta, että ihanko totta, 40 000 hammasta, en osaa oikein kuvitella sitä. Siinä olisi harjaamista.

   Oi kiitos! Sinä olet sellainen helmien metsästäjä :)

   Poista
 11. 21 kirjaa kuulostaa hyvältä. Paljon muuta ei sitten tarvitsekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitsekaan, paitsi aikaa lukea ne kaikki kirjat :)

   Poista
 12. Kyllä on ihana kuvasarja, ja tuo käsiä-teos on valtavan hyvä.
  Mittaamattoman ilon ja elon antajia ovat kirjastomme.

  T/
  Eeva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tuo käsiteos on hieno, se on Lahden seurakunnan seinässä. Puhutteleva, kaunis. Ja kyllä, ilman kirjastoja en tulisi toimeen.

   Poista
 13. Voi vitsit, mulla on kylvöt edelleen meinausasteella. Pitäisi sitä multaakin hankkia. Olen ihan kade teidän härkäpavusta!

  Ja kiitos näistä mielenkiintoisista luvuista. Niitä sulatellessa meneekin loppupäivä rattoisasti. Että 75 senttiä? Minä olisi pelännyt sitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, sinulla?! Se on ihme, mutta pikkuneiti taitaa viedä aika iloisesti huomiota. Mä olisin pelännyt noita kaikkia muinaismaailman olioita, kuulostavat niin hirmuisilta.

   Poista
 14. kello on 01.13 ja minua naurattaa kaikki nuo luvut. jospa selvittäskin vain niillä! siis kaikenmaailmanluvuilla. ihana vikakuva ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihih, no niin sepä olisikin mainiota, jos niin olisi, mutta joskus tarvitaan lukujan lisäksi myös sanoja. Ja joskus vaan hiljaisuutta ja kosketusta...kai.

   Poista
 15. "my name is Rajanen. Oskari Rajanen."

  Mahtavaa että härkäpapu noin innostui kasvamaan! se on niin tylsää jos joutuu tuijottamaan mustaa multaa ja odottelemaan että koska kasvaa vai kasvaako ollenkaan..?
  Mulla yrtit jo ihan hyvässä vauhdissa, laittaisin vielä sitä vihanneskrassiakin, mutta kun ikkunalaudat on jo täynnä kaikenmaailman vihreää. ja on siellä ehkä vähän muutakin rojua joukossa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naurattaa tuo, kun mieleen tulee Oskari Rajasesta vaan sellainen vanha herra puku päällä...en kyllä tiedä, olenko tavannut Oskari-herraa koskaan. Tuskin.

   Se innostui, suorastaan villiintyi. Ne on varmaan jo 30 senttisiä hujoppeja nuo meidän pavut. Meillekään ei mahdu enää mitään viljelyksiä. Ikkunalauta täynnä.

   Poista
 16. Kasvaako se härkäpapu vain öisin? Meidän pihassa on kasvi, joka kasvaa joka kesä muutamassa viikossa n.kolmimetriseksi (en tiedä sen nimeä). Olen suunnitellut, että joskus parkkeeraan tuolin sen eteen ja tuijotan sitä koko päivän katsellakseni sen kasvamista. Olisi hauska nähdä kasvin 'kasvavan ihan silmissä' - teidän härkäpapuun voisi varmaan kokeilla samaa.
  -Virpi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpäs tiedä. Pitäisi varmaan tuijottaa sitä ja seurata intensiivisesti, milloin se oikein kasvaa. Hurja tuo sinun kasvisi. Mä pelkään, että tuokin kasvaa tuosta kohta kattoon, tolla vauhdilla tuleekin katto vastaan aika pian. Niin, jostainhan tuo sanonta "kasvaa ihan silmissä" täytyy tulla. Ekä härkäpavusta tai siitä sinun kasvistasi...

   Poista
 17. Kiitos kuvista, kun on kaukana kotoa, on kiva nähdä kotiseutu jonkun toisen silmin.
  Saan tästä sivusta niin paljon!

  -L

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla. Minulle Lahti on aina rakas paikka, koska asuin siellä koko lapsuuden ja nuoruuden. Nyt katselen sitä jo tosin vähän ulkopuolisen silmin, vaikka moniin paikkoihin liittyy rakkaita muistoja.

   Poista