tiistai 2. lokakuuta 2012

Pitkäjälkainen siroleuka vai lyhytjalkainen rujoleuka?


Eilen oli ystävänkanssakahvilla-päivä. Ja tänäänkin oli kivaa: sain talikukkia ystävältä. Opin uuden sanan, jolla voisi haukkua jotakuta: Senkin möhöjuuri!
Haluaisin olla pitkäjälkainen siroleuka, mutta olenkin lyhytjalkainen rujoleuka.

Haavetar haastoi minut jo kauan sitten kertomaan kymmenen hyväntuulen kirjaa. Tämä olikin vaikea haaste. Mutta nämä ihanat löytyivät kirjahyllystä:
1. Marjatta Kurenniemi: Onneli ja Anneli
Luin kerran tätä kirjaa koko päivän ääneen teltassa. Autiosssa saaressa keskellä Kyyvettä.
2. Kaisa Leka: Tour d´Europe
Riemastuttava sarjakuva parisuhteesta, matkalla olemisesta ja itsensä voittamisesta.
3. Pirkko Saisio: Lokikirja
Luin tämän pari vuotta sitten saaressa yhtenä viikonloppuna ja kikatin peiton alla aamusta iltaan.
4. Miina Supinen: Liha tottelee kuria
Niin hauska tarina perheestä.
5. Aila Meriluoto: Vaarallista kokea
Tämä päiväkirja tekee rohkeaksi.
6.Orhan Pamuk: Muita värejä
Istanbul. Kaikki tiivistyy tuohon sanaan.
7. Zadie Smith: Kauneudesta
Hulvaton satiiri yliopistomaailmasta.
8. Tove Jansson: Muumikirjat
Muumifilosofia on niin anarkistinen ja lempeä samaan aikaan, että se hurmaa. Väkisinkin.
9. Tessa Kiros: Hillasoilta oliivilehtoihin
Niin kauniita tarinoita ja kuvia ruuasta ja ruokakulttuurista.
10. Sirkka Turkka: Runot 1974-2004
Arkista ja ylevää. Upealla tavalla.

50 kommenttia:

 1. En ole lukenut noista kuin kaksi. Ehkä käytän listaa vielä inspiraationlähteenä. Sitten kun tentit ovat ohi. Tai sitten kun olen valmistunut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on kanssa tuo sitten hyvin yleinen sana lukemisen kohdalla. Ei vaan ehdi lukea kaikkea ihanaa, mitä ilmestyy.

   Poista
 2. Miten jotkut osaavatkin tehdä tuon kuvion kahvin pinnalle?

  Sinun hyvänmielenkirjoistasi Onneli ja Anneli on ihana, Muumit tosiaankin hurmaavia ja viisaita. Saision Lokikirjaa en ole vielä lukenut, mutta olen päättänyt rakastaa kirjaa suuresti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on ihmeellistä, että joku osaa tehdä tuon kuvion.

   Onneli ja Anneli on niin ihana. Ylipäätään huomasin, että lastenkirjat saavat minut yleensä hyvälle tuulelle, harva aikuisten kirja. Taidan lukea enemmän kirjoja, jotka vaikuttavat ja koskettavat. Lokikirjaa tulet rakatamaan :)

   Poista
 3. nonni, multa meni aivot solmuun, kun jäin miettimään, että mitäniitänytoli.
  hyväntuulen.
  turkuun pitäs päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa hyväntuuleen Turkuun! Minä ainakin tulisin hyvälle tuulelle, jos tulisit täällä käymään :)

   Poista
 4. hyvä lista! mä olen noista lukenut neljä, mutta monta muuta kiinnostaisi. ainakin noi kaisa lekan sarjakuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan arvata, mitkä olet lukenut. Tai muistaa, siellähän sinä teltassa kuuntelit :) Lupaan lähettää sinulle Lekan sarjakuvia, kun ehdin. Tosin juuri tuo kirja on niin paksu, että sitä en ehkä lähetä. Painaa varmaan kilon.

   Poista
  2. huh, no joo ei tarvi sitä! niitä olis kyllä kiva lueskella :)

   Poista
 5. Minäkin sain saman haasteen Haavetarelta, olen miettinyt sitä mutta se on liian vaikea. Jouduin toteamaan etten lue "yvän mielen kirjoja" näköjään. Paitsi jos toistaisin taas itseäni ja merkkaisin sinne kaikki ne Kyllikki Villat, Vivi-Ann Sjögrenit ja Paul Therouxit (yksi sellainen muuten taas meneillään, luulin jo lukeneeni kaikki ja olin ihan kiljua ilosta kun kirpparilta yhden tuntemattoman löysin, ja taas nauran) ja keittokirjat ja matkaoppaat.
  Sinun listaltasi olisin voinut laittaa myös tuon Vaarallista kokea, mutta oli se minusta väliin aika murheellinenkin. Ja Saision Lokikirjan, mutta lokikirjoja olisikin sitten listallani jo neljä.
  Tein sen listani näköjään tähän. Kiitos ja anteeksi.

  Korituolipaikka on tuttu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin sanoin Haavettarelle eilen, että minä en taida lukea hyväntuulen kirjoja. Luen ilmeisesti vain koskettavia, itkettäviä ja vaikuttavia kirjoja, en mitään hauskaa. Hämmästytti itseäkin tajuta tuo. Minunkin listallani olisi voinut olla Kyllikki Villa. Vivi-Anna Sjögreniä en ole lukenut kuin yhden kirjan, vaikka olen monta kertaa meinannut.
   Olihan se murheellinenkin, tuo Vaarallista kokea. Mutta siitä jäi kuitenkin sellainen rohkea ja positiivinen olo.

   Poista
  2. Ehdottomasti rohkea ja positiivinen olo jäi, Aila Meriluoto on voimanaisiani! Pitäisi lukea muitakin hänen päiväkirjojaan.

   Poista
  3. Meriluoto on minunkin voimanaiseni. Kun osaisikin olla yhtä rohkea ja vastavirtaan :)

   Poista
 6. Kauniita tunnelmakuvia! Siroleuka ja rujoleuka ovat kuin lastenkirjan päähenkilöt. En kyllä usko että olet lyhytjalkainen rujoleuka ;-) mitähän minä oikein luen kun en ole lukenut listaltasi mitään!? Noista voisin kuvitella lukevani kirjat nro 4 ja 5.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti. Totta, en voisivat olla satuhahmoja. Mutta hei, minä olen kyllä lyhytjalka ja rujoleuka. Mulla on iso leuka :) Mutta tuo pitkäjalkainen siroleuka on oikeasti muinaiseläin, musta se on hieno nimi. Kannattaa lukea sekä 4 että 5. Nelonen on hulvaton ja 5 vaikuttava, mutta siitä jää hyvä olo.

   Poista
 7. Meillä Anneli ja Onneli on luettu esikoiselle monta kertaa. Nyt tutustutan juuri kuopusta sen maailmaan. Minulla on kolme kirjaa yhteessä niteessä. Tykkään itsekin siitä ihan hulluna. Muumeja on katsottu, ei niinkään luettu. Ja Istanbul sehän se on nyt alkuperäisellä ja suomennetulla versiolla hyllyssä, ilman muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneli ja Anneli on ihana! Minulla on tuo sama nide kuin sinulla. Harmittaa, kun en enää voi lukea kenellekään ääneen (kukaan ei suostu kuuntelemaan). Täytyisi pestautua johonkin ääneenlukijaksi. Tuo Pamukin kirja on sellainen omaelämänkerrallinen muistelmateos, jossa on päiväkirjamerkintoja yms. Se ei siis ole Istanbul. Luin sitä ihanassa Istanbulissa vuosi sitten, joten kirja tuo monesta syystä mieleen Istanbulin, jonne on aina kova ikävä.

   Poista
  2. Sitä en ole sitten lukenutkaan. Täytyypä pistää muistiin, jos vaikka löytyisi Suomesta jouluna.

   Poista
  3. Toivotaan, että saat käsiisi. Pitäisit varmasti :)

   Poista
 8. Kiitos listasta! Ja kiitos - oli taas niiiin hauska jutella kaikesta, kirjoistakin! :)

  Minun pitääkin lukea Pamukilta tuo esille nostamasi. Ja Lekaa.

  Aurinkoisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olikin, oikein lämpöistä ja ihanaa, kiitos. Tämä oli tosiaan hankala lista, kuten sanoinkin. Mutta havaduttava siinä mielessä, että huomasin, kuinka vähän luen esimerkiksi satiiria. Moni varmasti loistava kirja lukematta.

   Aurinkoa sinnekin!

   Poista
 9. Hätkähdin hiukan tuon Vaarallista kokea -kirjan kohdalla. En itse ehkä luokittelisi sitä hyväntuulen kirjaksi. Tosin olen lukenut sen monta vuotta sitten, joten ehkä lukisin sen nyt toisin silmin. Olen aikonutkin lukea sen uudelleen, joten tästä sain lisäpontta ajatukseen. Muutossa karsin kirjojani rankalla kädellä, mutta muumeista en voinut luopua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En yhtään ihmettele. Kuten tuossa kirjoitinkin, niin tämähän ei ole mitenkään hyväntuulinen kirja. Se vain jostain syystä teki minut hyväntuuliseksi aikoinaan. Se vapautti, opetti luottamaan itseen ja omiin valintoihin, antoi rohkeutta. Ehkä se on siksi tuossa listalla. Pitkäaikaisvaikutustensa ansiosta :)

   Poista
 10. Oli! Pian taas uusiksi!

  Minulla on muuten Supiset edelleen lukematta - olen monesti ottanut jo käsietäisyydelle, mutta sitten jokin muu on kiilannut edelle. Mutta hyvä ei happane. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Supiset kannattaa lukea, ehdottomasti. Minusta jotenkin harvinainen kirja suomalaisessa kirjallisuudessa. Ei sillä, että tuntisin kirjallisuuden kenttää mitenkään kovin laajasti, mutta silti.

   Poista
 11. hei tuosta tessa kiroksen kirjasta luin juuri yhdessä blogissa. nyt kyllä etsin sen käsiini! kauniita kuvia vaikkakin syksyisen "kalseita". mua palelee juuri nyt- siitä ehkä tunnelma. laitankin uuneen tulet! mukavia päiviä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta se on todella kaunis ruokakirja. Kuvat ja taitto ovat upeita ja tarinatkin herkullisia. Sillä voi herkutella ihan valmistamatta yhtään ruokaa. Ihanaa, kun on uuni, johon laittaa tulet :)

   Poista
 12. Tutkailin listan ja ainakin kirjat 3-5 löytyisi lähikirjastosta. Pitää viikon sisällä palauttaa yksi kirja ja luulen että sen kirjan jälkeen kaipaisin juuri jotain hyväntuulista...
  Ihana tuo cappuccinosydän! Toivottavasti et kompastunut kera leukasi ja kameran (2.kuva) ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, valitse tästä jotain hyväntuulista. Toivottavasti tekee sinutkin hyväntuuliseksi :)

   En onneksi kompastunut. Joku kyllä saattoi katsella, että mitä ihmettä se tuolla kyykkii.

   Poista
 13. Möhöjuuri kuulostaa kauhean hyvältä, taidan napata myös omaan sanavarastoon sen jos sopii?

  Olen ehtinyt aika vähän lukemaan viime aikoina, mutta tuossa listassa on monta jotka voisin tsekata. Sitten sen kerran kun ehdin taas kirjastoon..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin mielestä se on loistava sana, vaikka olikin kasvisairaus. Tsekkaa ihmeessä. Nämä olivat sellaisia, jotka löytyivät omasta kirjahyllystä, joten muistin ne. Muuten unohdan aina kaiken, hyvätkin kirjat, se on surullista.

   Poista
 14. Meikäläisen kirjanlukuaika on edelleen kadoksissa. Tämän tekstin kirjoittamisaikakin on varastettu jostain muualta. Mutta en halua enää voivotella ajanpuutteesta! Sen sijaan päätin kertoa, että tiedän miten nuo kahvikuviot tehdään ja olen jopa yrittänyt harjoitella sitä, mutta meidän espressokeittimen höyrystin tekee liian isopalloista maitovaahtoa. Ei siis onnistu, ja se vähän harmistuttaa. (Onneksi ei mennyt yhtään aiheen vierestä.) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo, sinä olet salainen barista. Minä olen kyllä montaa kertaa katsonut vierestä, kun noita tehdään, mutten ikinäkuunapäivänä osaisi tehdä sellaista itse. Hei, aiheen vierestä kulkeminen on ihan parasta. Koeta jaksaa - vielä vähän aikaa :)

   Poista
 15. Tulin vain nopeasti huikkaamaan että tykkään kovasti näistä kuvista!! Ihanat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Niissä taitaa olla jo aavistus syksystä :)

   Poista
 16. Meitsi möhöjuurella on monta lukematonta kirjaa hyvänmielenlistassasi. Listasta lukemani ovat minustakin niin hyviä, että tuovat hyvää mieltä useammankin kerran lukiessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli jännä haaste, yllättävän vaikea. En taida tosiaan lukea paljoa hyväntuulen kirjallisuutta, mutta meillä on sitten samanlainen maku :)

   Poista
 17. Hieno lista, napaan siitä vinkkejä mukaan kirjastoon :) Mulla tuo lista vielä laatimatta, huomasin vaan jo saman, että yllättävän vaikea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika ihme juttu, että miten se voi olla niin hankalaa...hätkähdyttävä havainto minullekin :)

   Poista
 18. Ellei tuo kahvi ole Pinellasta, niin tiedän mistä se on! Pari Turun reissua on melkein mennyt pilalle, kun on jäänyt kahvi saamatta - kyseinen kahvila menee melko aikaisin kiinni ja mikä kurjinta on suljettu sunnuntaisin. Seuralainen on joskus istunut pitkään ulkona pöytää varaamassa ja ihmetellyt mikä kesti. Minulla sen sijaan aika on kulunut rattoisasti jonottaessa ja palkitun baristan työtä seuratessa. Voi kun pääsisi taas pian... Arvaat varmaan?
  -Virpi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole Pinellasta, joten arvasit ihan varmasti oikein! Cafe Art on mun suosikkikahvila. On ihanaa saada eteensä noin huolella ja taidolla tehty kahvi. Minuakin harmittaa, että se menee jo seitsemältä kiinni. Nytkin jouduimme vesisateeseen ihan kesken juttujen.

   Poista
 19. Kiitos, oTIN OIKEIN COPYPASTEN KIRJALISTASTASI!

  ja ASIASTA TOISEEN, TÄYTYY SANOA, ETTÄ TEKEE AINA VAIKUTUKSEN, KUN JOKU KYYKISTYY (TAI IHAN HEITTÄYTYY MAKUULLEEN ) kuvaa ottaessaan.

  Anteeksi, tuli huutamalla, kun lapsen sormi osuu aina Caps Lock:iin, kun hän tulee osallistumaan tähän sosiaalisessa mediassa surffailuun...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun teidän pieni osallistuu sosiaalisessa mediassa viestimiseen. Että joku ihan huutaa täällä, se on virkistävää :) Lapset on muutenkin mainioita, kun ne ovat niin kokonaisvaltaisesti jotain mieltä.

   Musta on kiva heittäytyä maahan! Tulossa on lisää heittäytymiskuvia :)

   Poista
 20. Kiva saada vinkkejä kirjoista, toivotaan että joku noista löytyy kirjastostamme:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, toivottavasti joku on edes sellainen, että sinkäkin tulet hyvälle tuulelle :)

   Poista
 21. Olenkohan mä jotenkin synkkä ihminen (tai synkän kirjallisuuden ystävä), kun ei tule just nyt heti mieleen mitään hyvänmielenkirjaa...Sinun listastasi komppaan Muumi-kirjoja! Siirryn tästä kirjahyllyni eteen ja palaan ehkä asiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taidan olla kanssa synkkämielinen tyyppi, kun oli niin vaikea keksiä näitä kymmmentä :)

   Poista
 22. Ihana kirjalista, kiitos! Melkein kaikki olenkin lukenut, mutta muistutit muutaman kirjan olemassaolosta. Hyvä niin!

  Onneli ja Anneli on minullekin silkaa hyvää tuulta. Voi Rouva Ruusupuu ja talo Ruusutiellä! Pienenä asuin Saksassa hetken "Ruusutiellä" ja olin varma, että se oli kohtaloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on niin huono muisti, että olen hirmuisen onnellinen, kun joku muistuttaa listoilla asioista. Listoihin voi aina palata.

   Onneli ja Anneli on kyllä niin mahtava kirja, sen ääreen voi aina palata ja ammentaa vähän hyvää tuulta. Vai olet sinä asunut Ruusutiellä, selvää kohtaloa :)

   Poista