keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Vuosi 2014 kuvina ja sanoina

Tammikuussa ajattelin lähettää teille tämän kirjeen, mutta se jäi sitten lähettämättä:
"Asumme eräässä Santiagon korttelissa, kirjaston lähellä.
Täällä ovat kaikki optikkoliikkeet, metroasema ja Avenida Alameda.
Ikkunasta näkyy vastapäisen talon harmaa seinä, verhotut ikkunat ja sen takana korkea rakennus, jossa yöllä palavat valot. Ikkunasta avautuvasta maisemasta et voisi päätellä missä kaupungissa olemme, sillä Andit eivät näy tähän, vasta ulkona näet ne väistämättä, miten ne ympäröivät tätä kaupunkia, jonka Pedro de Valdivia joskus valloitti mapucheilta.
Miten hän rakensi kauniille kukkulalle torneja ja suihkulähteitä, mutta mapucheille se oli surun ja kivun kukkula.
Nyt kuljemme Santa Lucialla ja mapucheja ei näy enää missään, vain metropoli, joka leviää joka suuntaan tässä laaksossa. Kaukana sieltä.

Halusin kertoa tämän sinulle, jotta et tuntisi oloasi niin yksinäiseksi, kun olet siellä pohjoisen talvessa. Kunpa voisin ojentaa sinulle kukkivan kukan ja mukillisen aprikoosijuomaa."
Helmikuussa sininen hämärä ja laivojen lyhdyt.
Maaliskuussa odotimme tennarikelejä, jäätelökioskeja ja västäräkkejä. Tuomiokirkko on jylhän kaunis, aina siellä.
Huhtikuussa pengon lapsuuden kodissa vanhoja matkalaukkuja ja saan työkaverilta fillarin kebabilla. Kirjoitan Facebookiin yhdestä päivästä:
6.18 herään ennen kellon soittoa, koira kerällä jalkopäässä.
6.55. chattailen maailman toiselle laidalle.
7.39 mustarastaan liverrys ja lokkien nauru.
7.56 töissä, juon kahvia.
8.10 lähetän sähköpostia Malediiveille.
9.35 käyn postittamassa runoja.
9.55 junan yläkerta, omena, surkea nettiyhteys, töitä.
10.18 radanvarren puissa isot silmut.
10.21 yksitoista hevosta laitumella.
10.26 peura junan vieressä pellolla, se on niin kaunis.
10.44. kolme kurkea. Luen Wikipediasta, että vanhin suomalainen rengastettu kurki on ollut 17 vuotta 2 kuukautta ja 25 päivää vanha.
12.20 ajellaan autoilla Ämmässuon kaatopaikalla. Lokit kirkuvat ja aurinko lämmittää.
14.05 perunapiirakoita Espoon K-marketista.
14.57 radanvarressa myytävänä mahtava punainen traktori.
15.08 huomaan, että villapaita on ollut väärinpäin koko päivän, etupuoli takana ja takapuoli edessä. Pyöräytän paidan oikein päin.
15.09 kaksi joutsenta lammessa
.
Toukokuussa käydään pihakirppareilla, syödään ulkomaalaisia mansikoita ja istutaan terasseilla.
Kesäkuussa ajetaan Jäämeren rannalle. Vietetään juhannus pienessä matkustajakodissa ja kirjoitan matkapäiväkirjaan:
"Kongsfjord häviää sumuun, sataa tihkuaa. Pienessä kahvilassa nainen paistaa meille vohveleita ja kertoo matkalaisista, lumesta, jota satoi huhtikuussa valtavat määrät. Siksi tunturit ovat edelleen osittain lumen peitossa, lepäävät kuin miekkavalaat vuonon molemmin puolin. Majapaikassamme ei ole ketään muita, teen tonnikalaspagettia. On kylmä, lämmitys on kytketty pois päältä. Mutta tämä maisema ikkunasta: valkoiset paalujen päällä lepäävät talot, joiden seinillä lokit pesivät. Tie, joka kulkee vastarannalla kohti kylää. Yht´äkkiä muistamme, tänään on juhannusaatto."
Heinäkuussa olemme kissavahteina Tallinnassa. Tai niin siinä vaan käy. Istumme pienissä kahviloissa, tapaamme kotikaupungin ystäviä tallinnalaisessa ravintolassa, kävelemme itsemme uuvuksiin ja emme halua palata.

Elokuussa koluamme museoita: Sibeliuksen Ainola, Halosenniemi, Aleksis Kiven kuolinmökki ja Raumalla merimiehen museo. Muutenkin rakastumme Raumaan, katuihin jotka ovat jo tyhjentyneet matkailijoista, pieniin karamellin värisiin taloihin ja tuoksuun sateen jälkeen.
Syyskuussa käyn viisi kertaa Helsingissä, kerran Lappeenrannassa, Inkeroisissa, Asikkalassa, Vehmaalla, Kemiössä ja Kaarinassa. Tapaan kuvataiteilijoita.
Lokakuussa istun lempikahvilassani Vesijärven rannalla ja ihailen pihlajanmarjoja, käyn kolme kertaa teatterissa.
Marraskuussa meillä on kirjailijatapaaminen ja tutustun moniin uusiin, ihastuttaviin ihmisiin. Puhumme kaksi päivää kirjoittamisesta, teemme ruokaa, saunomme ja hulluttelemme myöhäiseen yöhön asti.
Joulukuussa sukellamme joulun tunnelmaan Kuralan Kylämäellä.

Näiden kuvien ja sanojen myötä toivotan teille kaikille ihanille oikein suloista ja taianomaista vuotta 2015. Tulkoon ensi vuodesta juuri sellainen kuin toivotte. Samalla haluan kiittää teitä kaikkia kauniista kommenteistanne, ilman teitä elämä olisi tosi paljon köyhempää. Ja tuossa juuri äsken huomasin, että blogini täytti näköjään joulupäivänä 5 vuotta - aika ihmeellistä.


57 kommenttia:

 1. Ihana kokonaisuus. Voi kolmea ensimmäistä kuvaa ja historiaa jonka niissä näen.

  Inkeroinen on ihan tässä lähellä, kesällä pyöräilymatkalla.

  Ja voi ja että. Näen onnen, ja niin onnea myös vuoteen 2015!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Chilestä ja Buenos Airesista olisi ollut niin paljon kuvia, että oli vaikea valita. Nuo kaksi ylintä ovat Santiagon hautausmaalta, joka oli valtavan kaunis, yksi kauneimmista, jolla olen käynyt ja minä olen käynyt tosi monella, koska joka paikassa koluan hautausmaat. Kolmas kuva on tuo Santa Lucian kukkula, hyvin kaunis sekin.
   Minä olen siis käynyt sinun naapurissasi. Vierailin siellä kartonkitehtaalla.
   Onnea sinullekin vuoteen 2015!

   Poista
 2. SIIS KERMAKAIKKIAAN!
  Upeat ihanat isot kuvat ja
  niissä sinäkin niin kauniina ja hymyilevänä.
  Kiintoisa kokonaisuus muodostui vuodestasi.
  Kiitos jakamisesta ja
  Onnea Uuteen Vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti. Tuo hymykuva on otettu keskellä yötä siellä Jäämeren rannalla, noin valoisaa oli. Se ei lakkaa ihmetyttämästä minua.
   Onnea sinullekin ensi vuoteen!

   Poista
 3. Ihana kirje! Ihania tarinoita! Ihania kuvia! Ihana vuosi!
  Kiitos Kirjailijatar! Onnea vuoteen 2015!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Kyllä, tämä oli oikein hyvä vuosi, täyteläinen ja moni toive toteutui.
   Onnea sinullekin ensi vuoteen!

   Poista
 4. Sydämelliset kiitokset tästä kuvakirjeestä lukijoillesi! Ihania, mielenkiintoisia kuvia, kauniita sanoja... miten hyvä olo tuli, kun katseli näitä. Oet nähnyt paljon vaivaa ilahduttaaksesi meitä. Jotenkin saat uskon ihmisyyteen palaamaan mieleeni. Sinä edustat minulle jotain sellaista, jota toivoisin olevan paljon maailmassa. Positiivisuus ja tapasi nähdä asioita ja kirjata niitä ylös on jotenkin ainutlaatuista minusta, joka parhaillaan taistelen itseni kanssa tutkien omaa osuuttani tässä jännittävässä maailmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti. Sinä kirjoitat niin kauniisti, että vallan täällä häkellyn. Ja olen erittäin iloinen, jos voin jollain, edes vähäisellä ja hassulla, tavalla olla ihmisyyden puolesta. Sillä inhimillisyyttä tämä maailma tarvitsisi kyllä roppakaupalla lisää. Kiitos siis sinulle ja kaunista, viisasta ja inhimillistä vuoden alkua.

   Poista
 5. Olihan sitä sinunkin vuodessa yhtä ja toista. Tuosta vuoden vaihteen reissustanne jäi mieleeni kummittelemaan Buenos Aires ja Lofootit ja Jäämeri on myös mielen päällä. Sitten kun taas jaksamme matkustaa. Ihanaa Uutta Vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Buenos Airesiin haluan joskus takaisin, se oli liian iso kaupunki ahmaistavaksi viikossa. Lofooteillakin olemme käyneet monta monta vuotta sitten ja pidin paikasta tosi paljon. Oioi, meitä matkakuumeilijoita, ei koskaan rauhaa sillä rintamalla.

   Poista
 6. Jälleen häikäisevää sanaa ja kuvaa, vetää hiljaiseksi. Kiitos. Onnellista Uutta Vuotta Sinulle Pirkko, paljon jännittäviä ja värikylläisiä matkoja, makuja ja roppakaupalla hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti. Kunpa pääsisinkin johonkin reissuun tänä vuonna. Ei auta kuin laittaa oikeat energiat kiertämään ja kukkaron nyöri kiinni, niin ehkä se vielä onnistuu. Samoin sinulle, värikylläistä ja onnellista uutta vuotta!

   Poista
 7. Niin ihana lukea näitä vuosikatsauksia - itse olen täysin kykenemätön sellaista tekemään. Ajattelin juuri joulunaikoihin noita vuodentakaisia Chilen-matkasi tunnelmia, musiikista tuli mieleen. Kiitos posteistasi, kuvista ja teksteistä, ne rikastuttavat minunlaiseni sedentaarin elämää aika tavalla ;) Onnea ja iloa uuteen vuoteen !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on aina hämmentävää katsella vuoden varrella kertyneitä kuvia, sitä väkisinkin ihmettelee, että ai olikos tuollaistakin ja tuollakinko minä kävin. Minäkin muistelen usein Chileä ja toivon, että joskus vielä pääsisin käymään siellä uudestaan, niin paljon jäi näkemättä upeasta maasta, vaikka olimmekin reissussa kuukauden. Kylläkin minäkin tykkään välillä olla sohvaperuna, kaipaan sitä kipeästi kaiken menemisen vastapainoksi. Onnea ja iloa sinunkin vuoteesi!

   Poista
 8. Kiitos! Ihana nähdä lisäkulmia. Kuulla sivuääniä.
  Ihana viisivuotias, villi, valpas, kevytjalkainen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin haluaisin olla villi ja valpas, kuulostaa hyvältä yhdistelmältä.
   Ehkäpä meillä on edessä villi ja valpas vuosi - sitä samaa toivottelen sinnekin!

   Poista
 9. Teksti ja kuvat, kiitos näistä ja kiitos koko vuodesta!

  Iloa, valoa ja kaikkea ihanaa tulevaan vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti. Hyvä vuosi tämä on ollut, jokunen toive on toteutunut.
   Teidänkin vuoteenne toivotan valoa ja kaikkea hyvää!

   Poista
 10. Niin paljon kauneutta. Kiitos kaikesta siitä sinulle.

  Kaikkea hyvää ja onnellista tähän uuteen vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maailma on niin täynnä kauneutta. On hyvä, että kuvat muistuttavat siitä, koska muuten se niin helposti unohtuu.
   Samoin sinulle, onnea tähän uuteen vuoteen!

   Poista
 11. Oi, olet täälläkin käynyt...siis Kaarinassa...:)
  Hyvää alkanutta vuotta sinulle♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin monta monta kertaa Kaarinassa, ainakin kerran teatterissa, toisen kerran Kuusiston kartanolla ja useamman kerran kirpputorilla. Tehän olette ihan tässä vieressä :)
   Kaikkea hyvää ja voimia sinunkin uuteen vuoteesi!

   Poista
 12. Sinulla on ollut upea vuosi! Kuvat toimivat itsestään jo pieninä matkakertomuksina, Tallinnan koti kissoineen on käsittämättömän kaunis. Olen tarkastellut kotia jo monta kertaa tänään, tykästyin kunnolla.

  Onnea viisvuotiaalle, sinua on ilo lukea. Sanat ja kuvat valuvat niin mutkattomasti verkkokalvoille. Aina herää ajatuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä se oikein hyvä vuosi oli. Tähän kun tuli poimittua vain pieni osa kaikesta. Juu, Tallinnan koti oli aivan ihana, olisin ihan oikeasti voinut muuttaa sinne.
   Kiitos kovasti ja ihanaa vuoden alkua sinne! Täällä räimii nyt vettä ja on ehkä koko talven pimein päivä..huh.

   Poista
 13. Oih, mikä ihana vuosi! Ja hauskaa, että mekin olimme päässeet mukaan! :)

  Tehdään tästä vuodesta vähintään yhtä ihastuttava, eikös!

  Minä olen luvannut itselleni, että tänä vuonna en sairastu kaikkiin ohikulkeviin flunssiin. Kun nyt saisin vain tämän viimeisen viimevuotisen pois pyörimästä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä olittekin :)
   Juu, tehdään ihmeessä yhtä kiva vuosi. Vähän pahalta tosin näyttää tänään, kun katsoo ulos ikkunasta, voiko näin pimeää ollakaan. Koirakin halusi aamulenkiltä heti takaisin sisään, kun vettä tulee niin paljon.
   Ai sulla on taas flunssa, voi kurjuus, pikaista paranemista ja näkymisiin!

   Poista
 14. Onpa ollut kyllä kaunis vuosi. Ja onnea blogille! 5-vuotta, haa miten aika kuluu.
  Onnea ja iloa ja kauneutta myös uuteen vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se kuluu, oikein hämmästyin kuin tajusin, että on viisi vuotta mennyt. Muistan kuitenkin hyvin sen, kun aloitin.
   Onnea ja iloa myös teidän tähän vuoteenne!

   Poista
 15. Kiva postaus, kiitos! Facebook-kellopäivä:) ja Aura-joen valot:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurajoki lohduttaa jotenkin aina, se on yleensä aina jollain tavalla kaunis, vaikka muuten maailma olisi synkkä.
   Mukavaa vuoden alkua sinne!

   Poista
 16. Olet niin onnellisen näköinen tuossa kuvassa tuolissasi, kupin ja kirjan kanssa. Rakastuneen näköinen myös, rakastunut kuvaajaan tai maisemaan tai molempiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, minä taisin olla sekä että. Tuollainen täydellinen keskellä yötä hetki, johon kuului upea maisema, hyvä kirja ja seura.

   Poista
 17. Kiitos tästä vuodesta. Sen jokaisesta mutkasta. Täällä on aina niin kaunista. Kaikin tavoin. Valoisaa vuotta, toivottavasti pian tavataan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti, kiitos sinullekin. Ja ihan varmasti tavataan, on suorastaan pakko :)

   Poista
 18. Olen niin iloinen siitä päivästä kun viisi vuotta sitten löysin Tuulen naapuriisi.Kiitos sinulle monista unohtumattoman kauniista siivilläsi mukana matkaamistani hetkistä ympäri tätä maata ja maapalloa.
  Hyvää uutta vuotta sinulle Kirjailijatar.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä muistan, että sinä olet niitä, joka on kulkenut rinnalla ihan alusta asti. Jännittävää, viisi vuotta. Kiitos oikein kovasti paljon kauniista sanoista. Toivotan sinullekin lennokasta ja hyvää uutta vuotta!

   Poista
 19. Oi mitä kuvia, olette viettäneet ihanan vuoden. Tuosta Jäämerenrantaseikkailusta olen edelleen kateellinen ja tuosta postauksesta eteenpäin olenkin tainnut seurata blogiasi säännöllisesti. :) Sulla on taito kuvata sekä kertoa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olin vuosia halunnut takaisin Jäämeren rannalle, kerran aiemmin olin siellä käynyt. Ja olihan se elämys. Harmi vaan, että sateeksi äitynyt ilma lyhensi vähän meidän matkan suunniteltua kestoa. Kiitos ja ihanaa vuoden alkua!

   Poista
 20. Ihana vuosi takana.
  Kuvasi ovat niin kertakaikkisen kauniita ja tekstit siihen kermavaahtona päälle!
  Tykkään ihan täysillä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoista. Kyllä tämä oli hyvä vuosi, tapahtui paljon hauskaa ja odottamatonta.
   Oikein hyvää vuoden alkua sinulle!

   Poista
 21. Kaikki nuo omakuvasi; IHANIA! Olet niin kaunis ja valokuvauksellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herranjestas, kiitos paljon! Ja näkisitpäs kuule ne kuvat, jotka on epäonnistuneet...niitä on paljon :)

   Poista
 22. Mikä vuosi, mitä paikkoja ja kohtaamisia, oi.
  Toivon sinulle upeaa uutta vuottakin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minäkin olen kiitollinen tästä vuodesta.
   Samoin sinulle, upeaa ja kaunista vuotta!

   Poista
 23. Hyviä ja iloisia hetkiä vuoteen 2015! Kiitos ihanasta blogistasi ja onnea viisivuotiaalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja samoin sinulle onnen hetkiä tähän vuoteen! Ja 5-vuotias kiittää ja kumartaa.

   Poista
 24. Kiitos tästä kuvamatkasta :) Täällä sielu lepää! Iloa ja valoa uuteen rauhan vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti ja samoin teille hyvää ja onnellista tätä vuotta!

   Poista
 25. Hyvää alkanutta uutta vuotta sinulle ja kiitos mahtavasta vuosikatsauksesta! En muista koska tänne olen löytänyt tien mutta täällä aina niin mukava käydä katsomassa ja lukemassa. Antoisaa, rikastuttavaa ja ajatuksia herättävää ja erilaista on. Kiitos kaunis ja monta kertaa. Ajatuksin lämpimin Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne kauniista sanoista. Tämä on kyllä itsellekin sellainen hauska päiväkirja, johon voi palata aina muistelemaan, että mitäs tulikaan tehtyä. Ja itsellehän tietyt kuvat ja sanat tuovat mieleen vielä paljonkin juttuja kuvien ja sanojen ulkopuolelta. Iloista ja onnellista tätä vuotta sinulle sinne!

   Poista
 26. Oi onnea 5- vuotiaalle!!! Minäkin muistan hyvin ensimmäisen kerran, kun kävin Tuulen naapurissa. Muistan kuvatkin. Hurjaa kuinka kauan siitä jo on. Aika on mysteeri.
  Valoa ja iloa uudelle vuodelle!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - uhmaikä ylitetty jo kauan sitten. Hassua, että muistat kuvatkin niin kaukaa. Minäkin muistan kyllä sinun blogisi vuosien takaa, koska luin sitä jo ennen kuin perustin omani.
   Valoa ja iloa sinulle ja läheisillesi tähän vuoteen - ihanaa, että olet taas täällä.

   Poista
 27. Onpa teillä ollut vaikka ja mitä! Ihana vuosikatsaus - kuvien ja sanojen suloinen liitto!

  Ja onnittelut viisivuotiaalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä, kaikki nämä ja paljon päälle.
   Kiitos, 5-vuotiaana tuntuu ihan mukavalta. Oikein iloista ja onnellista tätä vuotta sinne!

   Poista
 28. muistaakseni oot ennenkin tehnyt näitä koko vuosi yhdessä postauksessa -postauksia. tykkään tästä ja niistä muistakin, jos niitä siis oli! ekojen kuvien paikat näyttivätkin kumman tutuilta, kun nopeasti vilkaisin, ilmankos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kerran ainakin olen tehnyt. No, ilmankos! Mulla jäi kokonaan postaamatta ne Chilen matkan loppupään kuvat, jostain syystä. No, nyt sain muutaman laitettua tänne. Ja ihanaa, että sinäkin teit tämän :)

   Poista
 29. Ihastuttavia kuvia blogissasi!

  VastaaPoista