keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Tallinna V - viikko voi tuntua kahdelta


Ostetaan valkoisia paprikoita ja avomaan kurkkuja. Kauppa on täynnä erilaisia pirukkaita, valitaan kaali ja porkkana.
Aamuisin ja iltaisin luen Anita Konkan Unennäkijän muistelmia ja kirja kiinnittyy tähän kaupunkiin, ikkunasta avautuvaan näkymään, puutaloihin, teräksiseen pesusoikkoon, omenapuuhun, kukkiviin pioneihin ja liljoihin,
Naapurin mustaponihäntäpäinen mies polttaa portin pielessä tupakkaa, kun juon aamukahvia laakeasta kupista. Kävellään paljon ja enemmän. Ostan rasvaa kuivapoolsele nahale. Ymmärrän sanoja sieltä täältä.
Koira vahtii ja kissa käy naukumassa oven takana. Huoneen nurkassa ruskea kakluuni odottaa syksyn sateita. Tiskaan astiat sienellä ja teen kirpparilöytöjä.
Viikko voi tuntua kahdelta, sillä kaikki uusi venyttää aikaa.

Maalaus Valerian Loikin muotokuva maalari Aino Bachista.

25 kommenttia:

 1. Upeita kuvia taas kaikki, mutta aivan erityisen ihana on tuo ranta. Missä se on, mikä? Haluan sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kuule Piritan ranta Tallinnassa. Aivan ihana paikka. Oli vain tosi tuulinen ja melko kylmä ilma, kun me vierailimme siellä, joten en pulahtanut uimaan, kuten olisin muuten varmasti tehnyt. Mutta kävelin paljain jaloin meren rannassa pitkin rantaa, satoja metrejä.

   Poista
  2. Osaatko suositella jotakin tunnelmallista hotellia Tallinnassa? Jossa olisi persoonaallinen ote ja joka tyydyttäisi kaikkia aisteja. Alan jo suunnitella ensi kesän matkaa sinne. Meillä oli niin ihana reissu tyttökavereiden kanssa heinäkuussa.

   Poista
 2. Mulle kasvoi nyt näistä valtava Tallinna-kaipuu, vaikka just luulin että voisin pitää niistä reissuista taukoa.
  Kiitos kaikesta tästä valosta, väristä ja runollisuudesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin taitaa olla krooninen Tallinna-kaipuu. Suunnittelimme jo tytön kanssa seuraavaa matkaa :)

   Poista
 3. Tuossa toiseksi alimmassa kuvassa lasissa olevan veden pinta lumoaa. Hieno fokus. Arkisimmat asiat ovat aika usein ne lumoavimmat.

  No, Tallinna taitaa kyllä olla silkkaa lumoa.

  Tytär on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, arkiset asiat ovat usein hyvin kauniita, kun vain osaa nähdä sen kauneuden.
   Tallinna on kyllä lumoa, ja minäkin olen nähnyt siitä vasta murto-osan. Kun ei viitsi ahnehtia, että jää jotain seuraaviksikin kerroiksi.
   Kerron tyttärelle, hän ilahtuu.

   Poista
 4. No mä jään nyt kyllä tänne. Kaikki on niin kaunista ja kutsuvaa. Jokaikinen kuva. Tyttö on hurmaava! Ja sitten tuo viimeinen ajatus... kaikki uusi venyttää aikaa... hieno, totta. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos. Tallinna hurmaa minut kyllä joka kerta, aina löytyy jotain uutta ja ihmeellistä. Tytölle menevät terveiset :)

   Poista
 5. Tunnelmallisia kuvia, koskettavia sanoja!

  VastaaPoista
 6. Tekstisi humisee lukiessani. Valkoinen paprika ja enemmän jäävät soimaan. Että voikin olla tupakkimies ja vaativa kissa sekä laakia kuppi kaunista kaikki! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, jotenkin kaikki tuo oli yhdessä juuri hyvä: sellainen Tallinna, joka jäi mieleen pitkäksi aikaa.

   Poista
 7. Minäkin otan mukaan matkalukemiseksi, jos vain löydän, romaanin, joka jotenkin liittyy matkakohteeseen. Parhaimmillaan kirjan ja paikan yhdistelmä voimistaa kokemusta valtavasti. Vaikuttavin kokemus oli vuosia sitten Prahassa.
  Jos ei tästä kuvasarjastasi synny into lähteä Tallinnan seudulle niin ei mistään. Mitäpäs jos...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Unennäkijän muistelmat liittyi vain osin Tallinnaan, ihan vähän, mutta oli hauska yllättäen olla kirjan sivuilla samassa paikassa missä oikeastikin oli. Minäkin teen toisinaan juuri kuten sinä, eli valitsen kirjan kohteen perusteella. On kiva lukea paikoista, joita tunnistaa.

   Poista
 8. Tuosta luinkin juuri jostakin, että lapsena aika tuntui paljon pidemmältä, koska kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Nyt vain tuntuu, että aika menee niin lujaa, että melkein vinkuu korvissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo pitää kyllä ihan varmasti paikkansa. Minullakin menee aika ihan kiitämällä ohi. Neljän viikon loma oli yksi humaus vaan. Aika pelottavaa.

   Poista
 9. Jo pelkkä Kumu ja kasvipuutarha voisivat olla syynä käydä Tallinnassa. Molemmat ovat paikkoja, joissa haluaisi olla kauan.
  Mutta koko kaupunki on ilonaihe kauniine rakennuksineen ja puistoineen. Jos haluaa taide-elämyksiä siellä, Kumu laajoine näyttelyineen on kuvataiteen ammennuspaikka n:ro 1. Musiikki ja sekä baletti että teatteri ovat siellä voimakkaasti esillä. Konserteista, baletti- ja teatteriesityksistä poistuu siellä puoli pökertyneenä, niin korkeatasoisia ne ovat. Ne lähtevät katsojan ja kuulijan mukaan sisäänrakennettuina, ja niitä voi muistella vielä vuosien kuluttua ja nähdä niitä silmissään ja kuunnella korvillaan pään sisältä, muistista tulevina , kulumattomina ja vaikuttavina. Näin voin sanoa omien kokemusteni pohjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tuo kasvipuutarha edelleen käymättä, joten Tallinnassa riittää siis näkemistä ja kokemista edelleen. Ja onhan siellä paljon muutakin vielä kokematta. Kumussa kävimme nytkin, tykkään siitä rakennuksenakin kovasti. Mutta nyt jäivät kaikki baletit/konsertit kyllä kokematta...ensi kerralla siis :)

   Poista
 10. Kauniita värejä ja sävyjä kuvissa. Tunnelmallinen ranta ruusuineen <3. On totta, että ajan tuntu muuttuu uusissa paikoissa. Ihana ajattomuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ranta oli ihanan pitkä ja tuulinen. Kävelin vain vesirajassa, koska ei tehnyt mieli uimaan. Ihme, sillä minähän harrastan avantouintiakin.

   Poista
 11. En ole oikein vieläkään toipunut siitä edellisen merkinnän kukon koosta, pelottavan suuri. Kiitos näistä kesämerkinnöistäsi, sukellan nyt muiden kesiin, kun oma ei tunnu sisälmyksissä, ei tuota pysyviä muistoja, eikä oikein liiku minnekään. Ensi vuonna paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se muuten oli valtavan kokoinen! Kiitos sinulle, että olet seurannut näitä postauksia. Matkoilla tulee aina otettua normaalia enemmän kuvia ja kirjoitettua asioita muistiin, joten on mistä kertoakin. Toivottavasti sinulla on kuitenkin hyvä kesä, tai mahdollisimman hyvä, sitä toivotan.

   Poista
 12. Ihana sininen Tallinna! Ja venynyt viikko, sekin kuulostaa ihanalta.

  Tajusin muuten juuri, etten oikein osaa tiskata enää harjalla -olen totaalitottunut sieneen, vaikka aikojen alussa en voinut tajuta miten sillä kukaan tiskaa. Niin suomalainen kuitenkin olen, että haaveilen aina kuivauskaapista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkoilla aika venyy ja se on kyllä ihan parasta. Tämä arki laukkaa eteenpäin niin ettei kyydissä meinaa pysyä.

   Haa, uskon kyllä, että sieneen voi tottua. Suomalaisestahan se tuntuu aina kovin eksoottiselta ja oudolta. Mutta hyvinhän sekin puhdistaa, ei siinä mitään.

   Poista