perjantai 30. joulukuuta 2016

Vuosi 2016 sanoin ja kuvin


Tammikuun kirjat
Laura Lindstedt: Oneiron
Katja Kettu: Yöperhonen
Leena Lander: Kuka vartijoita vartioi
Merete Mazzarella: Ei kaipuuta, ei surua: päivä Zacharias Topeliuksen elämässä
Sofi Oksanen: Norma
Svetlana Aleksijevitš: Tsernobylistä nousee rukous
Marina Vlady: Vladimir - katkennut lento
Helmikuussa kirjoitan päiväkirjaan:
Taivas on riekaleina. Joitain asioita on tehtävä tai en antaisi itselleni anteeksi.Maaliskuussa ilmestyy minun ja Eppu Nuotion yhteinen kirja, Nainen parvekkeella ja parhaiten oloani kuvaa Kai Niemisen lause: "Pakahdun, koko ajan".Huhtikuu on Tukholma. 
Kirjoitan päiväkirjaan: Kasautuu siiveniskuja, teräviä, poikkitaivaallisia.
Toukokuu on läpilaulettu ilma ja teatterifestarit.Kesäkuisesta Georgiasta jäävät mieleen subtrooppinen vihreys, hatsapuri, viinit, öinen ajelu vuorille, vuohet, serenadeja laulava opas, letkajenkka öisessä puistossa, ukkonen, välkkyvä maailmanpyörä, toinen toistaan erikoisemmat pilvenpiirtäjät ja huivipäiset mummot.Heinäkuussa käydään Adelen ja Nils Osakarin luona. Herätetään heidät henkiin ja istutaan vierakkäin puutarhan penkillä.

Elokuussa syömme Lapinlahden vanhassa sairaalassa hävikkiruokaa ja muistelemme Aleksis Kiveä. Aikoinaan sairaalassa työskenteli ylilääkärin lisäksi direhtori, pappi, alalääkäri, porttiwahti ja kaksi pyykkivaimoa ja neljä houruhoitajaa. Ensimmäinen hankinta sairaalaan oli 26 paria jalkarautoja.Syyskuun ostoslista:
porkkanoita, kaalia, kaurakermaa, siirappia, ruisleipää, puolukkahilloa, sipulia ja puuroriisiä.
Lokakuussa Tallinna, jo toisen kerran vuoden aikana. Tyttö opettelee Yhdysvaltojen osavaltiot ja minä luen fintiaaneista. Syödään kaikki pirukkaat, joita löydetään. Päätetään tulla pian takaisin. Tiedättehän, ne kaupungit, joihin aina ikävöi.Marraskuu on runoa. Esiinnyn Varsinais-Suomen runoviikolla ja luen Bar Ö:ssä ensimmäisen kerran yleisölle runoja uusimmasta kokoelmastani Avataan siiven alta. Olen ystävien ympäröimä, onnellinen ja levollinen. 
"Ajan säikeiden välissä jokainen tulevaisuus on yhtä todellinen."Joulukuussa naisen aika jätättää. Liian paljon sanoja pinottavaksi. Ratkaisu on yksinkertainen: ajan voi pyrkiä unohtamaan kaivautumalla täkin alle kirjan kanssa. Myös viltit soveltuvat tähän tehtävään.

Kiitos kaikille teille ihanille tästä vuodesta. Kiitos, että jaksatte kulkea vierellä, vaikka en enää ehdi päivittää yhtä usein, enkä käydä teidän luonanne vierailuilla. Olette ajatuksissani.

Toivotan kaikille lumoavaa, kaunista ja oman näköistä vuotta 2017!

48 kommenttia:

 1. Näissä kuvissasi riittää katseltavaa pitkäksi aikaa!
  Mielenkiintoinen ja rikas on vuotesi ollut,
  olkoon ensi vuosi yhtä onnekas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Tämä vuosi oli kyllä tosi tapahtumarikas ja onnekas, olen siitä hyvin kiitollinen. Kaunista ja onnekasta ensi vuotta sinullekin!

   Poista
 2. Mikä mahtavan kaunis vuosikuvasetti.
  Toivon sinulle ihanata ja rentoa ensi vuotta 2017.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti, toivoisinkin, että olisi vähän rennompi vuosi tulossa. Samoin sinulle onnellista ja hyvää ensi vuotta!

   Poista
 3. Vuoden lopussa tulee tuntu, että sen menneen haluaisi tavoittaa jotenkin. Ymmärtää, ajatella, tallettaa.
  Tässä se toteutuu hienosti.

  Minä tein joulun alla valokuvakirjoja. Katselin kuvia, ihmettelin miten paljon niihin voi kätkeytyä. On värit, varjot, sanat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tuo tunne ajaa muistelemaan ja selailemaan vanhoja kuvia. Ja joka kerta hätkähdän, kun tajuan miten paljon vuoteen on sisältynyt kaikenlaista.
   Minullakin on ollut monta vuotta ajatuksena tehdä tuollainen kirja, mutten olen saanut aikaiseksi. Vuodet ovat täällä blogissa tallessa, mutta olisi kiva, jos olisivat myös kansien välissä.

   Poista
 4. Ihana vuosikollaasi! Kiitos taas kauniista kuvista ja sanoista. Kaunista uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hurjan paljon ja aivan ihanaa ensi vuotta sinulle!

   Poista
 5. Sanattoman kaunista ja onnellisen oloista. Niin huikea kooste, että nyt ei oikein löydä sopivia sanoja. Pitäisi olla jokaiselle kuvalle ja lauseelle oma :).
  Oikein ihanaa vuotta 2017! Toivottavasti me kaikki ihmiset maailmassa tekisimme siitä paremman.

  Lauseesi "Joitain asioita on tehtävä tai en antaisi itselleni anteeksi" osui. Siitä otan ohjenuoran tulevaan, jos sallit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosi oli oikein hyvä, tunnen itseni hurjan onnekkaaksi ja tyytyväiseksi. Sain maaliin monta asiaa, joita olin työstänyt vuosia ja siitä tuli hyvä olo.
   Minäkin toivon niin paljon, että myös maailmalle ensi vuosi olisi parempi kuin tämä vuosi. Kun vuotta ajattelee maailman mittakaavassa, ei voi tulla kuin surulliseksi.
   Ota ihmeessä ohjenuoraksi, minulla ainakin toimi :)

   Poista
 6. Ihana katsoa näitä. Itse olen hyvä muistamaan, mutta huono muistelemaan.

  Ekan kuvan lautaset ovat niin tutut, olisikohan olleet mummulassa ruskeakuvioisena.

  Oli oiken tutkittava keitä olivat Adele ja Nils Oskar.

  Lapinlahden kuvista tuli mieleen Anders Petersenin kuvat mielisairaalasta.

  "Joitain asioita ..." on hieno lause, muistan ajatelleeni täsmälleen noin yhdestä asiasta - onneksi. Nykyään jos johonkin asiaan tuntuu olevan pusku, niin teen - sen suurempa kyselemättä.

  Hieno vuosi sinulla. "Ajan säikeiden välissä jokainen tulevaisuus on yhtä todellinen." Siihen ei oikein ole mitään lisättävää. Hyvää uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas olen tosi huono muistamaan, mutta muistelen mielelläni. Ja kuvat auttavat muistamaan, siksi ne ovat niin tärkeitä.
   Vuosi oli täyteläinen ja tuntuu ihmeelliseltä, että tämäkin vuosi on helmikuussa. En ehdi enää ollenkaan tänne juttelemaan ihmisten kanssa, se on surku.

   Poista
 7. Sinulla on ollut upea vuosi! Toivon sinulle onnea ja iloa, sekä hyvää oloa uuteen tulevaan vuoteen 2017!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin todella olikin! Kiitos kovasti ja samoin sinulle, kaikkea ihanaa!

   Poista
 8. Miten vauhdikas vuosi sinulla on ollutkaan! Matkustamista, tapahtumia, ystäviä, runokirja. Hienoja, ilmeikkäitä kuvia, kertovat ajan kulusta.
  Toivon sinulle samaa intoa ja mielen paloa kaikkeen mihin ryhdyt tulevallekin vuodelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tänne toki valikoituu vain noita helmihetkiä, arki ei koskaan näy tällaisissa postauksissa. Mutta kiitos ihanista sanoista ja sinullekin toivotan näin jälkikäteen kaunista ja hyvää tätä vuotta.

   Poista
 9. Kuvissasi on valtavan suuria tunnelatauksia. Näitä palaan katselemaan toistekin.
  Nämä ovat kuin pieniä tarinoita yksi toisensa jälkeen.
  Mahtavan hienoa Uutta-Vuottakin sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti. Minusta on tosi ihanaa, jos kuvat ovat sinusta kuin tarinoita, sillä sellaisia kuvat minullekin parhaimmillaan ovat. Samoin sinulle, mahtavaa tätä vuotta!

   Poista
 10. Vau! Tässä menee aivan sanattomaksi. Kuvat ja sanat yhdessä ovat mitä kauneimpia ja tunnelma kietoo minutkin vällyjen sisään omaan pehmeään pesään. Minäkin jätin hyväiset menneelle vuodelle, en kaivannut maailman tummia menoja, mutta olin onnellinen omista ihanista hetkistä ja ymmärryksen kirkkauksista. Joistain asioista otin oppia ja toisille en suonut enää virtaa ;-)

  Upeaa uutta vuotta sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hurjan paljon. Hienosti kuvaat tuota tunnelmaa, kun vuosi vaihtuu, miten on hyvä jättää jotkut asiat taakseen ja kiittää niistä ymmärryksen kirkkauksista. Upean kaunista ja viisasta tätä vuotta sinullekin!

   Poista
 11. Kiitos Ihana Pirkko, minä vaan sukellan kuviisi leijumaan, enkä halua ollenkaan pois!

  Vapaata ja kaunista valoa tähän vuoteesi, voi hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leijutaan yhdessä, se olisi kivaa :)
   Valoa ja iloa sinunkin vuoteesi, tulkoon tästä oikein hyvä vuosi myös sinulle.

   Poista
 12. Kiitos! Kiitos myös näistä ihanista kuvista!
  Hyvää alkanutta vuotta sinulle♥

  VastaaPoista
 13. Mukavaa, että toit vuotesi näkyviin. Kaipasin sitä monesti vuoden varrella. Aika syödään ympäriltämme niin helposti. Vuosikatsauksen ilo on siinä, että se muistuttaa: olen elänyt, kokenut, nähnyt, tuntenut. Hyvää Uutta Vuotta ja uusia seikkailuja sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu, että juuri nyt elämä on niin kiireistä, että muistijälkiä jää liian vähän. Tällä tavalla niitä jälkiä voi tehdä jälkikäteen. Voi muistella, että oli myös tällaista ja tätäkin. Olen kylläkin saanut tehdä juuri itselleni mieluisia asioita, mutta on myös paljon sellaista, jota ei voi valita, ja siitä syntyy tämä kiire. Toivottavasti tämä vuosi on hieman rauhallisempi. Kaunista vuotta myös sinulle.

   Poista
 14. Hyvänen aika jälleen näitä kuviasi- mikä herkkuyksityiskohtien runsaus- ja kaikkia paikkoja, joissa olet saanut käydä!
  Kiitän vuodesta kanssasi- niin paljon yhteisiä hienoja hetkiä!
  Tuokoon tämä vuosi lisää tullessaan ja kaikkea muutakin hyvää ja kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä sain kyllä käydä monissa aivan häkellyttävän kauniissa paikoissa. Meillä oli tosiaan monta ihanaa yhteistä hetkeä, toivottavasti saamme niitä tänä vuonna vielä enemmän. Sinullekin toivotan vielä tätäkin kautta kaunista, luovaa ja onnellista tätä vuotta.

   Poista
 15. Mikä vuosi, mitkä kuvat! Nostatti pakahdutusta, oiii! Ihanaa, kun jaksat jatkaa täälläkin kiireistäsi huolimatta.

  Kaikkea hyvää, kaunista ja kantavaa tähän vuoteen, soliskoon ilo ja onni askelissasi♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voiko ihminen saadakaan kaunimpaa toivotusta kuin tuo sinun: soliskoon ilo ja onni askelissasi. Kiitos hurjan paljon. Minusta tuntuu, että jo ihan tuon takia tämä vuosi on alkanut oikein onnellisten uutisten merkeissä. Sinulle myös, onnellista, kaunista, viisasta ja hyvää tätä vuotta.

   Poista
 16. Tapahtumarikas on ollut vuotesi ja osaat aina yhtä hyvin pukea nuo ajatukset sanoiksi ja sanat mahtaviksi lauseiksi joita kertailen uudestaan. Aika juoksee niin nopeasti että viltin alle karkuun hetkiä tulee minullekin usein. Oikein hyvää alkanutta vuotta.....ja kiitos kun näitä kuvia ja sanoja ja tapahtumia saamme jakaa kanssasi. -Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on niin ihmeellistä, että ihmiset jaksavat täällä notkua kanssani, vaikken minä ehdikään enää notkua vanhaan malliin. Olen siitä kovin kiitollinen. Mutta aika, se tosiaan juoksee, yritän kiihdyttää taas kyytiin. Suloista vuotta sinulle!

   Poista
 17. Kuvasi on niin kauniita. Tunnelmallisia. Pysäyttäviä. Jotenkin kuin toisesta maailmasta ... <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti. Monet kuvat ovat museosta eli tavallaan ihan eri ajasta...ehkä se tunne toisesta maailmasta tulee siitä. Ihanaa vuotta sinulle!

   Poista
 18. Kiitos sanoistasi ja vahvoista kuvistasi!
  Viltin alle on monesti ollut tarve kääriytyä..
  Kaikkea hyvää sinulle tähän vuoteen! Odottaen lisää kuviasi ja sanojasi!
  Nimimerkillä: liian laiska vierailija..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen liian laiska kirjailijatar nykyään, ainakin tällä areenalla. Muuten kyllä kirjoitan kovasti :)
   Ihanaa, että joskus käyt. Kaikkea hyvää tähän vuoteesi!

   Poista
 19. rakastan näitä sun vuosipostauksia! saan näistä aina inspiraation tehdä oman, missä tosin on varmasti tosi paljon vähemmän - jos yhtään - sanoja. ihanasti osaat aina yhdistää kuvat ja sanat yhdeksi tarinaksi. ihanaa vuotta 2017!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosipostaukset on kyllä parhautta. Siinä jotenkin itsekin näkee, miten rikasta ja hyvää elämää on saanut elää. Niin helposti sitä unohtaa, mitä kaikkea on tullut tehtyä.

   Poista
 20. Vuotesi on jo yksi kirja. Ihanan värikäs ja tapahtumarikas. ps.luin kirjanne ja pidin siitä :-) Voisin myös kertoa; anoppi tuli tohkeissaan ja ojensi kassista kirjaston kirjan "nyt on sellainen kirja jonka jo ehdin lukea, sinäkin voisit, se on todella koukuttava..." Olen hänen kanssaan samaa mieltä. Lisää lukuelämyksiä odotellessa.
  Ihanaa vuotta 2017 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiva kuulla, että luit kirjamme! Ja ihana tuo anoppianekdootti, tosi ihana kuulla, että hän oli kirjasta noin innoissaan. Kerro anopille terveisiä :)
   Lukuelämyksiä on kyllä tulossa, sen voin luvata. Mukavaa vuotta sinulle!

   Poista
 21. Mahtava vuosikatsaus kuvineen ja sanoineen!
  Minäkin järkkäilen viime vuoden kuvia kuvakirjaksi - huh mikä urakka! Yritän myös aktivoitua omassa blogissani; se huilasi viime vuoden!

  Nauratti nuo Lapinlahden sairaalan tittelit...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, kun sinä jaksat tehdä noita kuvakirjoja. Meillä ei jakseta :( Tämä on siis se kuvakirja.
   Ja kivaa, jos aktivoidut blogissa, vaikka minä olenkin itse nykyään ihan hirmu passiivinen. Ei vaan aika riitä kaikkeen.

   Poista
 22. Mikä määrä LÄMPÖÄ näistä kuvista heijastuu! Lisäksi ne kuvaavat ihmiselämää parhaimmillaan. Oikeaa elämää, ei lavastettua tai keinotekoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hurjan paljon. Sinulla on aina noita ihmeellisiä, kauniita sanoja. Onhan tuo oikeaa elämää, vaikka on osin myös vähän lavastettua, kun on paljon kuvia museoista, joita rakastan. Mutta toivottavasti nekin kuvat ovat lähellä mennyttä elämää.

   Poista
 23. Täysi vuotesi, ehdin nyt vasta sen katsoa. Kaunista, elämää.

  Haluaisin lukea sun päiväkirjasi, nuo katkelmat sieltä kutkuttavat. (Ehkä ne julkaistaan joskus, taiteilijoiden päiväkirjathan usein julkaistaan. Niiden, etenkin postuumisti julkaistujen, lukeminen on kyllä aina vähän hämmentävää, nehän ovat täynnä salaisuuksia. Saanko minä muka tietää ne salaisuudet.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihih, siinä olisikin lukemista. Minusta on aina kiva poimia päiväkirjasta pieniä irrallisia fragmentteja, jotka jäävät tietysti tässä kohtaa ihan arvoituksiksi ja niin on tarkoituskin. Minä olen miettinyt joskus samaa kuin sinä, että mitäköhän taiteilijat tykkäisivät, jos tietäisivät että salaiset ajatukset ovat kaikkien luettavissa. Mutta ehkei sillä ole tosiaan mitään väliä sen jälkeen, kun on kuollut.

   Poista