tiistai 27. heinäkuuta 2010

Joessa puut ovat ylösalaisin. Lusikassa kasvot.


Toiset  nukkuvat istualtaan, toiset seisaaltaan. On varmasti niitäkin, jotka eivät nuku ollenkaan.
Junassa koira haukkuu, metsässä puu soi.
Sillat vievät jokien yli, tiet toisiin maihin.
Taikina turpoaa reunan yli, minäkin.

Matkustin junalla Tampereelle. Se on sellainen yksinkertainen päälause.
Kerran pyrin Tampereelle, mutten päässyt.

Ensin on mäntymetsä, sitten kuusimetsä, sitten pelto. Ja sitten toisin päin.
Kynsilakka pysyi hyvänä yhden päivän. Loimaan kohdalla sen huomasin. Loi maan. Ja taivaan.
Kauniita sanoja ovat: hiilivaunu, viljapelto ja mesimarja.

Junassa lapsi kirkuu ja aikuiset nukkuvat. Olisi paljon jännempää, jos lapsi nukkuisi ja aikuiset kirkuisivat.
Joessa puut ovat ylösalaisin. Lusikassa kasvot.
Humppilassa juna seisoo kauan.Siellä on se sympaattinen asema, puolikaari.  Toijalassa olen noussut väärään junaan. Silloin pyrin Turkuun, mutta jouduin Tampereelle.

Jos nukuttaa, nuku. Jos nälättää, syö. Helpommin sanottu kuin tehty.
Mies nostaa tukkeja junan kyytiin. Minäkin haluaisin tehdä jotain sellaista, konkreettista ja tärkeää. Nostaa tukkeja junan kyytiin. Syödä lounaaksi voileipiä ja lähteä illaksi kalaan.

25 kommenttia:

 1. "Jos nukuttaa, nuku. Jos nälättää, syö" tuli mieleen Tommy ja "älä huokaa jos sinun on huudettava" ja se taas sopii tuohon ajatukseen junassa kirkuvista aikuisista. Moni tyytyy huokaamaan, ihan liian moni.

  Itseasiassa minäkin eilen vain huokailin junassa vaikka saakeli sentään teki mieli karjua ja ärjyä, oli heti niin kuuma kuin jossain Kongossa konsanaan. Olin sitä paitsi hyvässä unessa ennen kuin pahin lämpöaalto iski. Sitten heräsin painostavaan oloon, kuin joku katsoisi... vieressä (siis ihan) seistä töpötti konnari joka hätkähti herättyäni ja tupisi "niin vaa säähän taisikki tulla Rovaniemeltä" ja jatkoi matkaa. Olis kaiketi tivannut lippua. Olimme vasta Kemissä enkä enää saanut unta.

  VastaaPoista
 2. Minäkin haluaisin kaikkein eniten vain nyt nostella niitä tukkeja, sellaista. Yritän vimmaisesti keksiä itselleni tukit.

  Viljapelto on ihana sana. Myös se miten se tuulessa aaltoilee ja väri muuttuu.

  Olisipa aika yllätys jos olisi kirkuvat aikuiset, se voisi olla sellainen junanäytelmä, että matka menisi aika nopeasti.

  VastaaPoista
 3. Minä mietin viikonlopun häissä, miten hulvatonta olisi jos lasten sijasta juhlapaikan aikuiset aina välillä jättäisivät juhlan saliin ja lähtisivät juoksemaan kilpaa ympäri pihapuskia ja kiljumaan energiaa ulos. Lapset tekivät niin ehkä tunnin välein.

  Minulle olisi tukkien nostaminen nosturillakin tänään liian fyysinen puuha. Tiskikoneen täyttäminenkin tuntuu liian konkreettiselta ponnistukselta.

  VastaaPoista
 4. Aina ei helppoa tehdä, minkä tietää itselleen parhaaksi, ei todellakaan. Minäkin kaipasin tukkien nostelua tänään. Korvasin sen siivoamalla koko päivän vinttiä. Nyt on hyvä olo, melkein kuin olisi iltasella kalassa.

  VastaaPoista
 5. Sattuipa hassusti, kun minä näet lähdin illaksi kalaan.

  Olen törmäillyt viime aikoina nimimerkkiisi siellä täällä, ja päätin viimein tulla katsomaan. Minulla on tunne, että olen joskus pikaisesti käynyt täällä ennenkin. Saatanpa toistekin tulla!

  VastaaPoista
 6. Huutaminen tekee hyvää.mutta teen sitä vain yksin ollessani metsässä.Ja olo on keventynyt,joku lintu ehkä sen jälkeen mykistynyt.Lusikankuva kiehtoo aina.Poika menee kalaan.Ja mä vilkutan kalaonnea.En ole nukkunut viiteen yöhön.Ensi yönä ajattelin.

  VastaaPoista
 7. Jäi vain mieleen tuo, että joku ei nuku. Minusta se olisi kaameaa. rakastan niin nukkumista, vaikka seisaaltaan jos ei muuten, mutta ilman en voisi olla.

  Minä aina tiirailen asemia. Ne asemat on kauneimpia, joissa ei ole enää junatoimintaa. Miksihän niin? Tampereella ei ole kaunis asema.

  VastaaPoista
 8. Nautin tästä tekstistäsi ihan suunnattomasti. Loimaan, mesimarja - minä maistelen.

  Minä nousin kerran väärään junaan Joensuussa. Pyrin Jyväskylään, olisin päässyt Nurmekseen. Viinijärvellä nousin junasta tukkipinojen vierelle. Muistui nyt mieleeni.

  VastaaPoista
 9. Eri ilmapiireissä on jänniä eroja ja varsinkin siinä miten eroissa on taas erilaisia vivahteita. Voi ihailla toisen työtä, kun taas toinen vihaa sitä ja ihailee sinun työtäsi.

  Junallla olisi mukava matkustaa enemmänkin.
  Kaunis kuva.

  VastaaPoista
 10. Minäkin kaipaa junamatkaa...
  nyt kun olen saanut uuden auton, en malta..
  Junassa saa vain olla..kiskojen rytmi rauhoittaa..
  lapsen itku ahdistaa minua aina..haluaisin ottaa hänet syliin ja jutella hiljaa...

  VastaaPoista
 11. tulin hyvälle tuulelle ja tirskun täällä itsekseni :) kiitos.

  nuo nukkuvat lapset ja kirkuvat aikuiset - näin sieluni silmin.

  VastaaPoista
 12. kauniit sanasi ovat kyllä kauniita minustakin...! Jos aikuiset kirkuisivat, sitä jäin miettimään.

  Melkoinen matka. Miksi kynsilakat ovatkin niin huonoja?

  VastaaPoista
 13. "Matkustin junalla Tampereelle" on yksinkertainen päälause, mutta VR:n tuntien se Tampereelle matkustaminen ei oikeasti aina ole niin yksinkertaista!!

  Kauniissa sanoissasi on myös tunnelmaa!

  Olen monesti noussut Humppilassa junasta ja junaan. Se on äidinäitini lähin juna-asema ja siksi sillä asemalla on ihan erilainen lataus ja tunnelma kuin Suomen muilla asemilla. Toiseenkaan mummolaan kun ei mennä junalla...

  Miksi yksinkertainen elämä tuntuu joskus olevan niin vaikeaa? Ja luonnistuvan miehiltä naisia helpommin? Naiset kantavat huolta ja murhetta. Ja vaivaa taikinaa.

  VastaaPoista
 14. Ihanaa tekstiä taas. Sinä saat arjen soimaan runona, harvinainen ja hieno taito! Aika mieletön tuo vihreä tausta kuvassa, jännä kuva.

  VastaaPoista
 15. Tekstisi on kaunista, vvoin silmin nähdä nää kuvat jotka asteissa välkkyy,,,

  VastaaPoista
 16. Tämä jätti minut tyhjäksi, muttei kylmäksi. Ihana kirjoitus, taas näitä joita pitää maiskutella pitkään. Loimaa. Loi maan. Pidän näistä.

  Humppilassa täytyy asua iloista porukkaa.

  VastaaPoista
 17. Ihana ihana kirjoitus kuten yleensäkkin sinun kirjoituksesi täällä blogissa :) Jonkin aikaa olen blogiasi seuraillut ja tykkään kovasti. Saanko linkittää blogisi oman blogini suosikkeihin?

  VastaaPoista
 18. Nautin kirjoituksestasi. uudestaan ja uudestaan. Rakastan sitä rytmiä joka antaa tilaa, Sinun rytmiä.
  Tahtoisin lueskella näitä kirjallisen. Ihan yksikseni.

  VastaaPoista
 19. Pidän niin kovasti taidostasi käyttää sanoja.

  Minä olen viime vuosina matkustanut paljon junalla, mutta jotenkin ne samat maisemat aina vain sykähdyttävät uudestaan ja uudestaan. On kuusimetsää, on mäntymetsää, on peltoja, on kauniita asemia. On kauniita asioita, paljon kauniita asioita.

  VastaaPoista
 20. Olinpas tökerösti laittanut, että tyhjäksi. Tarkoitin, että tuo kaikki kirjoittamasi oli niin täyttävää ihanaa luettavaa, että omasta päästäni tuli ihan tyhjä.
  Tajuaako tästä vieläkään, toivottavasti.

  VastaaPoista
 21. minustakin olisi jännempää jos lapset joskus junassa nukkuisivat ja aikuiset juostaa tömisyttäisivät sukkasillaan pitkin käytäviä ja kirkuisivat;)

  matkustin eilen junalla, huokailin vain ja join liikaa kahvia. kahvikupin hinta oli halventunut kymmenellä sentillä. huimaa.

  VastaaPoista
 22. Maija: Joo, liikaa huokaillaan ja liian vähän toimitaan. Minä valuin hikeä koko matkan Tampereelta Turkuun. Oli vanha juna, joista muuten pidän, mutta tuuletus ei tosiaan toiminut.
  Himalainen: Minä aina toivon, että joku rupeaisi käyttäytymään ihan toisin kuin normit ohjaavat. Joo, sellaisen junanäytelmän voisi joku tehdä ja esittää sitä junissa. Viljapellot on kauniita.
  Merruli: Voi minua harmittaa, kun ei ollut yhtään kesähäitä tänä kesänä, olisi ollut kiva. En minäkään mitään tukkeja jaksaisi nostaa tai koneellahan se niitä nosti, mutta se olisi sellainen selkeä konkreettinen työ.
  Seija: Oi, jaksaisinpa minäkin siivota vintin. Se on ihan hujan hajan!
  Ansku: Kiva, kun kävit :) Minä olen vain kerran elämässäni käynyt kalassa. Se ei ole oikein minun juttuni, mutta on kiva kuvitella, että se olisi. Voisin hengailla mukana, kun toiset kalastaa.
  Maria: Sinulla on ollut rankkaa. Joskus tekisi niin hyvää huutaa! Mutta en ole aikoihin huutanut, pitäisi mennä varmaan jonnekin kauas merelle tai metsään, ettei kukaan kuule.
  Solen: Minäkin rakastan nukkumista, se on ihanaa! Joo, vanhat juna-asemat on kyllä kaikista kauneimpia, ne puiset ja idylliset. Sellaisessa voisi ihminen asua.
  Lumiomena: Kiitos :) Joskus on kiva eksyä, mutta väärään junaan nouseminen on kyllä jotenkin tylsää. Vaikka voisihan sen ottaa seikkailuna.
  Tuure: Niinpä. Minä ihailen monien ihmisten työtä. Oikeastaanhan melkein kaikki työ on tärkeää. On tietysti töitä, joita voisin kuvitella tekeväni, mutta niin paljon sellaisia, joihin minusta ei olisi. Ja onhan se toki toisinkin päin.
  Hanne: Ai sulla on uusi auto, kivaa! Minä en mitenkään erityisesti tykkää ajaa, ajan jos on pakko.
  Mirka: Kiva, jos sain sinut naureskelemaan. Minua naurattaa usein itsekseni.
  Ilse: Minä taidan olla sellainen nyplääjä, ettei mitkään lakat pysy. Ei ainakaan tällaiset halvat.
  Tuittu: Kiitos :) Humppilan asema on tosiaan sympaattisen näköinen, vähän kuin joku olento. Ehkä siihen luo sinun mummolasi ihan oman hehkun sinulle. Joo miehet osaa ottaa usein rennommin, ne ei turhia jauha ja pohdi, elää vaan.
  Pellon pientareella: Kiitos, tämä oli joku vanha kuva. Luulen, että se on tyttären ottama.
  Villasukka: Kiitos kovasti!
  Liivia: Ei se ollut yhtään tökeröä. Taisin ymmärtää jo alunperin, mitä ajoit takaa. Mutta kiitos kovasti :) Minustakin Humppila kuulostaa paikalta, jossa asuu iloista porukkaa,jotka tanssii vaan humppaa.
  Riia: Voi kiitos :) Ehdottomasti saat. Mukava, jos olet viihtynyt.
  Huvilassa: Voi miten minä täällä nyt punastelen, kiitos. Rytmi on muuten jännä juttu. Minusta junassa on kiva kirjoittaa, kun siellä on se junan rytmi, se auttaa.
  Malla: Kiitos :) Minustakin on niin kovin mukava matkustaa junalla, ei yhtään harmita. Ja aina maisemista saa jotain irti, vaikka on kulkenut välin vaikka kuinka monta kertaa.
  Outi: Niin olisi! Tehkää joku sellainen performanssi junaan ja yllättäkää meidät matkustajat. Oho, en ole huomannutkaan, että kahvi on halventunut, ihme!

  VastaaPoista
 23. Vilkuta meille Loimaan kohdalla! Vaikka pian täältä pitää kanssa siirtyä kaupunkiin.

  VastaaPoista
 24. Laura: Vilkutin! Huomasitteko? Ei vaan, asutteko ihan radan varressa?

  VastaaPoista
 25. Ei asuta radan lähellä, mutta usein ajetaan sen vierellä kauppamatkalla.

  VastaaPoista