torstai 2. joulukuuta 2010

Hän halusi mitata valon nopeuden


Galileo seisoi kukkulalla ja avasi lyhtynsä ikkunan. Hän halusi mitata valon nopeuden.
Minä kävelen mäellä ja näen ihmiset valaistuissa ikkunoissaan kuin silhuetit. Mietin, onko tieto oikeaksi todistettu uskomus?
Einsteinin aivot säilyttiin. Halusiko hän niin?
Tieto on vienyt ihmisiä giljotiiniin ja vankilaan. Diktaattorit ovat sulkeneet rajat ja tiedon valtatiet, mutta jostain se tihkuu tietämättömien ahnaisiin korviin. Katkoo kaulat ja kielet.
Tieto saa minut harjaamaan hampaat, viemään pullot keräykseen ja laittamaan heijastimen. Muttei se saa minua varjoon, ahnas ihoni.
Tiedän kovin vähän kovin vähästä. Vielä vähemmän ymmärrän. Väitän, tiedolla ei ole mitään tekemistä totuuden kanssa.
Sillä se pakenee kuin auton valokiila alhaalla kadulla, hetken se oli, nyt se on poissa. Valaistut laatikot illassa. Heijastus. Hetken.

21 kommenttia:

 1. Onpa ihana blogi, jonne eksyin toisesta blogista sattumalta. Mutta nyt tulen kyllä uudelleenkin.

  VastaaPoista
 2. "Väitän, tiedolla ei ole mitään tekemistä totuuden kanssa."

  Ei niin.
  Eikä totuus myöskään ole mielipide.
  Tai kenenkään yksinoikeus.

  VastaaPoista
 3. Yhtä kepeää nytkin. :) Kaikki kestää hetken tässä elämässä. Tykkään siitä, kun kaikilla ei ole verhot kiinni. Ihana kurkkia. Meiltä verhot vähän niin kuin unohtuivat. Naapurit pitävät kiinni, ettei tarvitse katsella näitä iltahulinoita, luulen. :)

  VastaaPoista
 4. taas kerran upea teksti ja kuvat! ihailen sun ajatuksen juoksua. niin näppärästi loikkivaa, eikä koskaan kompuroivaa.

  VastaaPoista
 5. Tekstistäsi tuli mieleen monenlaista, vaikkapa se että valaistuja ikkunoita on mukavaa katsella. Pienenä katselimme mummin kanssa kerrostalojen ikkunoita, ja kilpailimme kumpi näkee enemmän joulukuusia olohuoneissa. Hienoja kuvia nämä ja ihastelin kovasti myös edellisen jutun värikkäitä lankoja ja muuta. Onko tuo jokin uusi lankakauppa?

  VastaaPoista
 6. Tästä tuli mieleeni Einsteinin ajatus: "Mielikuvitus on tärkeämpää kuin tieto" :)

  VastaaPoista
 7. Laittoipa ajatukset liikkeelle. Kun yritän miettiä tietoa, tietämistä, totuutta, tuntuu, että ymmärrän ja tiedän vain vähemmän. Ehkä se on parempi. Tietää vähän vähemmän.

  VastaaPoista
 8. Einsteinin aivot säilytettiin (makaaberia!) ja Galileo seisoi kukkulalla; Minä olen Firenzessä nähnyt Galileon sormen, jota säilytetään tiedemuseossa kuin reliikkiä. Se on jotenkin - no - ällöttävää. Kertoo paljon tuosta, mitä tapahtuu, jos jollain on "liikaa" tietoa, Galileon sormen katkaisi inkvisitio, muistelen.

  Tiedolla ja totuudella ei ehkä ole paljonkaan tekemistä. Kaikkein arvokkainta on muistitieto, joka subjektiivisena välittyy ihmisiltä toisille.

  VastaaPoista
 9. Niin se katoaa. Mun päässä ei ainakaan mikään tieto pysy. Ehkä se on tarkoitettukin niin, muuten poksahtais.
  Eniten tykkään ehkä tarinoiden tiedosta ja niiden totuuksista. Niistä ei pää poksahda, niitä tarvitsi koko ajan vain lisää ja lisää.

  VastaaPoista
 10. Sekä tieto että totuus ovat kummallisia, niihin liittyy paljon erilaisia sanontoja, uskomuksia, mutta viimeistä sanaa kukaan ei niistä pysty sanomaan

  VastaaPoista
 11. Mainostan taas vanhoja tietokirjoja, kun niitä lukee ei voi olla tajuamatta miten haperolla pohjalla totuus on. Minulla on yksi jossa aivan ylevästi ilmoitetaan että "neekerit ovat iloista sakkia" ja selvitetään kuvin miten pään muodoista päätellään ihmisen rotu, älykkyys, ehkä paremmuuskin.

  Niin kammottavan typerää ettei voi kuin nauraa, ja suuria totuuksiahan nuo ovat silloin 20-30 -luvuilla olleet.

  Suurella innolla odotan mummuvuosistani sitä kun saan nähdä mitkä nykytotuudet paljastuvat pöhköiksi! Mulla on veto jo muutaman puolesta mielessä ;D

  VastaaPoista
 12. Totuutta ei tarvitse puolustella, selittää, se on! sillä ei ole muita puolia..

  Olemme tietoa täynnä, miten voisimme tyhjentää itseämme turhasta..

  VastaaPoista
 13. Niina: Kiitos kovasti ja tervetuloa uudestaan :) Aina mukavaa, jos joku eksyy tänne.
  Liina: Minä tuolla aiemmin pohdinkin, onko kaikilla oma totuutensa...voi olla, en tiedä. Mutta kenenkään yksinoikeus se ei tosiaan ole.
  Ilse: Taidan olla kepeällä tuulelle. No, tänään kyllä olen, koska illalla on pikkujoulut :) Nuo kuvat ovat heijastuksia meidan ikkunasta meille sisälle. En tohtinut toisten koteja kuvata.
  Etta: Sun ajatuksenjuoksu on vähintään yhtä loikkivaa :) Se on muuten kummallista, miten ajatus tosiaan loikkii, sinne tänne.
  Virkattu lintu: Minusta on ihana kävellä pimeällä ulkona ja nähdä kaikki valaistut ikkunat ja kurkkia sisään. Tuo lankakauppa on Taito käsityökeskuksen kauppa kulttuurikeskuksessa. Siellä on lankoja ja käsityöläisten töitä myynnissä.
  Hippityttö: Einstein oli siis viisas mies :) Siksi ne aivotkin kai säilöttiin...
  Solen: Minustakin tuntuu, että mitä enemmän saa tietoa sitä vähemmän tietää ja ymmärtää. Tajuaa, että on niin paljon tietoa ja ristiriitaista tietoa. Mutta tällainen tila on kyllä ihan mukava, sopii minulle.
  Lumiomena: Todella makaaberia. On kummallista, että ihminen kuvittelee löytävänsä totuuden toisen nerouteen aivoista. No, itse asiassa Einsteinin aivoissa oli käsittääkseni jotain poikkeavuutta, esim. kaksi symmetristä päälohkoa, joka viittasi jotenkin matemaattisen lahjakkuuteen tai jotain. Että kai niistä aivoista jotain selvisi. Mutta muistitieto, se on todella tärkeää!
  Himalainen: Minäkään en muista mitään. Opin päivittäin paljon asioita ja unohdan 99 %. Mutta on totta, että tarinoiden tieto menee paremmin perille. Sen muistaa paremmin.
  Jaana: Samaa mieltä, ihan juuri noin se on.
  Pilvitarha: Oioi, tuo on tosi paha. Minullakin on vanhoja tietokirjoja, pitäisi varmaan ihan kuriositeetin vuoksi lukea ja ihmetellä, miten tieto muuttuu, kun sitä tulee lisää. Millainenkohan totuus maailmassa on vallalla sadan vuoden päästä? Ihmiset tietävät jotain, mitä me emme vielä edes aavista.
  Hanne: Niin, sehän vaan on, totta. Minä en kyllä ole tietoa täynnä, tuntuu että kaikki tieto valuu pois :)

  VastaaPoista
 14. Juuri yritin eskarilaiselle selittää valon nopeutta. Miten sellaista voi selittää, mitä ei itsekään ymmärrä - toistaa vaan luettua selitystä.
  -Virpi

  VastaaPoista
 15. Virpi: Niin, tuollaisia asioita on ihan mahdottoman vaikea selittää. Sellaisia, joita ei itsekään tajua. Sekin, että jotkut tähdet ovat jo sammuneet, kun valo ehtii tänne. Kuinka kaukana ne sitten ovatkaan?

  VastaaPoista
 16. Jo pitkään olen miettinyt, että suurin osa tiedostamme taitaa olla yleistyksiä. Ja montako yleistystä tarvitaan tieteelliseen faktaan? "Näin on aina ollut." Niin, mutta entäs huomenna?

  Ja tässä viimepäivinä olen miettinyt, onko todella niin, että foorumin tarjoaminen tiedon levitykselle on yhä edelleen suurin rikos, jonka kansakuntia kohtaan voi tehdä? Ettei oikeastaan olla kovin kaukana diktatuurin suljetuista rajoista, vaikka tykätäänkin niin ajatella.

  VastaaPoista
 17. Ihanaa tämä! Mutta pelottavia he, jotka luulevat tietävänsä kovin paljon kovin paljosta, ja ymmärtävänsä mikä on totta, vaikka totuus ja tieto eivät todellakaan ole synonyymeja.

  VastaaPoista
 18. Voi miten kiva teksti taasen. Itselleni tuli mieleen Dostojevskin sanat "parempi puhua puuta heinää omalla suulla kun totuutta toisen mukaan". Sekin on jonkinlaista viisautta. =)

  VastaaPoista
 19. Yksi länsimaisen kulttuurimme suuria harhoja ovat yhtäläisyysmerkit totuuden ja tiedon välissä. Totuus monesti vapauttaa, tieto harvemmin. Tieto juovuttaa, mutta saa myös janoiseksi. Joskus on mukavaa luulla tietävänsä ja lapsi monesti uskoo, että todella tietäisin.Toivon, että muistan tietämiseni rajat.

  VastaaPoista
 20. Minä olen vähän äreä siitä, että filosofia ja siten koko nykyajattelu, se rationaalinen ja tieteeseen kuuluva, nojaa antiikin aikaisiin ajatuksiin, kuten nyt tähän tiedon ja totuuden suhteeseen. Minulla on kana kynimättä monen sen aikaisen äijän kanssa. Suhtautuminen luontoon, eläimiin, naisiin... Aina tulee joku kiviseinä vastaan; kun ei olla pystytty loogisesti todistamaan toisin sitten Aristoteleen, Platonin. Minä uskon sinuun enemmän, sinun todistukseesi totuudesta ja tiedosta. Ja vasta oli muuten juttua tuosta Galileon keskisormesta. Että inkvisitio on kuollut ja kuopattu, mutta Galileon keskisormi se vaan töröttää terhakkaasti pystyssä.:)

  VastaaPoista
 21. Olina: Tuo vain osoittaa sen, kuinka vaarallisena tietoa pidetään. Pelätään, mitä massat tekevät, kun heillä on mahdollisuus saada tietoa ja vaihtaa tietoa.
  Pirkko: Totta, sellaiset ihmiset ovat varmasti vaarallisempia kuin me, jotka myönnämme, ettemme ymmärrä kovinkaan paljon.
  Dahlia: Ihan mahtava tuo Dostojevskin sanomus. Juuri noin! Tuosta otan ihan oman mantran, koska puhun paljon puuta heinää :)
  Merruli: Niin minustakin. Sanoit tuon tosi hyvin, totuus vapauttaa, tieto harvemmin. Se on totta. Oioi, minunkin lapseni luulivat joskus, että olen kaikkitietävä, mutta nyt tietävät paremmin.
  Outi: Niin, ajatukset taitavat tosiaan juontaa todella kaukaa. Huvittaa ajatus siitä, että pääsisit kynimään kanaa noiden äijien kanssa. Maailma oli silloin kovin sovinistinen. Ja kiitos, perustetaan joku oma kerho. Ja annetaan keskisormiemme töröttää :)

  VastaaPoista