torstai 19. toukokuuta 2011

On puhuttu lahnan poskilihoista


On puhuttu lahnan poskilihoista, villiyrteistä ja baletista.
Tertin Kartanon huoneissa siivotaan. Maljakoissa on kukkivia tuomia ja seinällä vieraita kasvoja. Jos järjestäisin juhlat, haluaisin pitää ne täällä.
On opiskeltu Viestikeskus Lokissa lottien rankaisutoimenpiteitä. Jos lotta esiintyi tyytymättömänä, siitä seurasi ylimääräisiä palvelusvuoroja. Olen tuntenut lotan ja sentraalisantran.
Kun raiteet kulkevat järvien yli ja Chisu laulaa, minä voin vain sulkea silmät ja odottaa olevani perillä. Lehmät laiduntavat sateessa, Kaukokiito maantiellä, minä kahden paikan välissä.
Unessa eräs lapsuudesta tuttu nainen adoptoi pienen mustan tytön. Se tyttö oli 5-vuotias ja nuken kokoinen. He asuivat pitsihuvilassa rautatien varrella, mutta kaipasivat kotiin Venäjälle.

Päivän iloiset:
Mikkelin Päämajamuseon kahvilassa saan kahvin eurolla, koska emäntä ei heti ehtinyt kahvia kaatamaan, vaan odotin puoli minuuttia.

22 kommenttia:

 1. Ihanat karkinväriset rakennukset!

  VastaaPoista
 2. Upeita kuvia taas!Tunnustan..ajoin fillarilla silmät kiinni tänään(liian lujaa)
  Euron kahvi on ihme!!

  VastaaPoista
 3. Ryppymekko: Tertin kartano on aika ihana paikka, kannattaa käydä.
  Maria: Silmät kiinni, oletko ihan hullu? :) Mutta euron kahvi on tosiaan ihme tänä päivänä. Ja maistui niin hyvältä.

  VastaaPoista
 4. Taidatpa tosiaan olla. Pieni hulluus on kyllä oikein hyvästä!

  VastaaPoista
 5. Ihanan näköinen paikka!

  Mieheni tuli juuri äsken kahden kiloisen lahnan kanssa kotiin. Kuhaa lähti hakemaan, mutta kyllä me lahnatkin syödään kun onkeen kiinni kävivät :)

  VastaaPoista
 6. Mullekin kelpaisi raiteet ja Chisu. Kahvi sen sijaan ei, ei edes sillä eurolla. Kuppi teetä kyllä.

  Maria, mikä hurja nainen! Aloin heti miettiä missä voisin ajella pyörällä silmät kiinni.. hmm.. keskellä toria iltapäivällä kun siellä ei ole enää kojuja? En uskaltais sittenkään, varmaan päätyisin jokeen.

  VastaaPoista
 7. Minja: Tuo on tosi ihana paikka ja tarjoaa itse kasvatettua luomuruokaa. Nam! No, te sitten tiedätte lahnan poskilihoista. Tertistä on kuulemma viety niitä aikoinaan Pietariin.
  Merja: Oli mukava istua seitsemän tuntia junassa, tosin niistä vain kaksi kului Chisun seurassa, muuten tein töitä. Minä olen sellainen kahvi-ihminen, mutta juon kyllä teetäkin. Maria on tosiaan hiukan hullu :) Minä en osaa ajaa edes ilman käsiä.

  VastaaPoista
 8. Sitä vaan, että sentraalisantra on ihana sana. Kiitos, kun kirjoitit sen tähän.

  VastaaPoista
 9. Ilona: Minustakin se on ihan mahtava sana :) Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
 10. Oi, mitä kuvia.
  Tertin kartano on aivan ihana. Käymme muutaman kerran vuodessa Joensuussa ja pidämme yleensä tauon Tertin kartanossa.

  Meijerikahvilan kahvit ja tarjoilut ovat riittäneet. Ravintola on kokematta, ehkä joskus, kun koira ei ole mukana.

  Lotta-aihe on rakas. Äiti oli pikku-lotta ja kertoi niistä ajoista eläessään.

  VastaaPoista
 11. Kaunista! Minäkin pitäisin mielelläni juhlani tuolla.

  Olen myös kahden paikan välissä. Mielessäni.

  VastaaPoista
 12. Marjatta: Se oli tosiaan valtavan viehättävä paikka. Minäkin söin meijerikahvilassa lounaan, mutta kiertelin myös kartanon puolella. Minäkin kuuntelin lapsena lotta-tarinoita, ne tuntuivat silloin, ja toki edelleen, todella kiehtovilta.

  VastaaPoista
 13. Jaana: Minä olin konkreettisesti, se onkin paljon yksinkertaisempaa :)

  VastaaPoista
 14. Tertin kartono näyttää upealta, en ole koskaan käynyt. Hirveästi paikkoja, joissa haluaisin käydä.

  VastaaPoista
 15. Kunpa tuntisin elävän lotan! Minulla olisi valtavasti kysyttävää. Ahmin kaiken lottia koskevan kirjallisuuden, jonka vain käsiini saan. Lottainnostukseni alkoi sattumalta kaksi ja puoli vuotta sitten, kun törmäsin Kyllikki Villan "Tyttö sodasssa"-kirjaan. Mitä enemmän aiheesta luen, sitä syvemmälle siihen uppoan.

  VastaaPoista
 16. Äiti ja isä pysähtyivät Tertissä aina ajaessaan kotoaan meidän luoksemme. Toivat Tertin tuliaisia. Kerran menimme sinne yhdessä lounaalle, äiti halusi näyttää. Tuli ikävä vanhempia kun katselin näitä kuvia. Kiitos.

  VastaaPoista
 17. olen puhunut sentraalisantran kanssa puhelimessa, maalla, pienenä. kun palopilli huusi, silloin aina santralta kysyttiin, että missä palaa?

  unessasi novellin ainesta?
  halaus ja hyvät viikonloput!

  VastaaPoista
 18. Voi, ihana Tertin kartano. Nukuin siellä yhden elokuun yön nuoruusajan poikakaverin kanssa. Teimme Itä-Suomen reissun, piti teltassa nukkua joka yö. Mikkeliin päästyämme satoi kaatamalla, jonkin vuotavan aitan olisimme saaneet leirintäalueelta kiskurihintaan, päädyimme Tertin kartanoon. Vieläkin muistan aamiaismustikkajogurtin ja ne peltomaisemat huoneen verannalta.

  VastaaPoista
 19. Kaunis paikka, voih! ...mutta kaipasivat kotiin Venäjälle...nyt ajattelen lopun päivää mummoani... kiitos kauniista tekstistä!

  VastaaPoista
 20. Minä maksoin tänään kolme euroa teekupillisesta. Kahvilanpitäjä lupasi tarjoilla sen pöytään, mutta unohti melkein koko teenlaiton. Aika iso raha keskikokoisesta teekupposesta, jota joutuu vielä odottelemaan. Hyvin haudutettua se sentään oli.

  Kartano on herkullisen näköinen, sisältä ja ulkoa.

  VastaaPoista
 21. Leena: Suomessa on ihan älyttömästi kivoja paikkoja, joissa minäkin haluaisin käydä...ehkä joskus.
  Kamomilla: Minäkin olen lukenut tuon kirjan. Tykkään Villasta muutenkin, erityisesti lokikirjasta. Haluaisin joskus mennä rahtilaivalla maailman ääreen.
  Minä: Voi. Joihinkin paikkoihin liittyy niin paljon muistoja. Ja esineisiinkin. Tai minulla ainakin. Piti ostaa Tertistä kotiin tuliaisiksi näkkäriä, mutta unohdin.
  Ritva: Minäkin olin joskus sentraalisantra, muttei ne enää silloin ollut santroja, ihan vaan puhelinvaihteenhoitajia, paljon tyhmempi sana. Mukavaa viikonloppua sinnekin!
  Katja: Onpa sinulla romanttinen muisto Tertistä. Minusta telttalomat ovat parhautta. Haluan joka kesä telttaretkelle, muuten kesä ei tunnu kesältä.
  Satu: Voi...Suomessa on niin monia, jotka ovat kaivanneet takaisin Karjalaan.
  Maija: Minusta tuntuu, että täällä päin Suomea kahvilahinnat ovat ihan toista kuin tuolla kauempana Helsingistä. Ja palvelu oli niin ystävällistä.

  VastaaPoista