keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Istanbul - Viemme hiekkaa vuoteisiin


Suolaa hiuksissa, hiekkaa varpaiden välissä. Viemme hiekkaa vuoteisiin, olemme ruskeampia kuin eilen.
Ehkä myös onnellisempia, sillä vietimme päivän Büyükadassa rannalla.
Rannalla voi juoda teetä ja lukea Orhan Pamukin Muita värejä. Voi hämmentyneenä lukea, että tällä samalla saarella hänkin on ajanut hevosvankkureilla. Tai en tiedä sitä varmaksi, tunnistan paikkoja ja se tuntuu hassulta.
Hiekka polttaa jalkoja ja raukeus leviää jäseniin.
Puolitoista tuntia Marmara-merellä, tyttö ruokkii taas rinkeleillä lokkeja, mihin puolitoista vuotta katosi. Sitäkin ehdin miettiä, miten lokit kuolevat? Tulevatko ne vain vanhoiksi ja jäävät rannalle kuolemaan vai saavatko sydänkohtauksen meren yllä.
Lapsi löytää laivalta kauniin kaulakorun ja korvakorut. Tuntuu, että tämä kaupunki antaa vastarakkautta yllin kyllin. Kasa tomaatteja ja leipä maksavat 50 senttiä.
Puolilta öin pihalta kuuluu aterimien kolahtelua lautasta vasten, lokkien kirkunaa ja hiljaista puhetta. Huominen tulee huomaamatta, valo kajastaa lokkien valkoisista vatsoista.

20 kommenttia:

 1. aivan ihana teksti. ihanaa olla teidän mukana matkalla näin! puukuva pysäytti ja viimeinen. muutenkin teillä näyttää olevan mahtavaa (lievästi kateellinen)!

  VastaaPoista
 2. RvaReipas: Kiitos, kiitollinen kuvauspaikka tämä kaupunki.
  Etta: Kiitos sinä ihana :) Onneksi olet mukana edes näin, olisin kyllä halunnut pakata sinut mukaan. Kohta sulla on tiedossa kahta mahtavampi matka.

  VastaaPoista
 3. Täälläkin loma alkanut mutta kaukaisin etappi taitaa olla Pori...
  Kiitos kuitenkin jotta saan matkustaa Teidän matkassanne. Nähdä ja haaveilla.
  Ihanaa, lämpöistä ja mieleenpainuvaa lomaa toivotellen!

  VastaaPoista
 4. Eräillä on siellä oikein kissanpäivät.
  Kehrään kanssanne!

  VastaaPoista
 5. Oi miten mukaansatempaavaa - täällähän voi aistia suorastaan lämpimän hiekan valuvan paljaiden varpaiden läpi, tuulen keikauttavan ikkunan verhoa ja kuulla onnellisen naurun helinää. =)

  VastaaPoista
 6. Voisi sanoa, että meren toisella puolen on paljon paljon kauniimpaa.Nautinnollista lomaa!

  VastaaPoista
 7. Hui! Ihan vasta, viime viikolla, mietin lokkien kuolemaa! Että kuolevatko ikäänsä, sairauksiinsa, piiloon, petojen suihin, mikä mihinkin. Ja kun ne roskaruualla eläneet kaupunkilokit eivät tahdo edes maatua kuoltuaan.

  Vaikka elämä onkin aika epäreilu, kun minua pois Istanbulista pitää, niin on se sentään mukava nämä sinun raporttisi saada! Kiitos.

  VastaaPoista
 8. Voi miten mukavaa olla matkalla mukana! Huikeita kuvia ja tunnelmallisia sanoja! Alin kuva, puukuva ja '64' ihan mun suosikkeja! Ja kaikki muutkin kuvat myös edellisiltä päiviltä.
  Nauttikaa kaupungista ja toisistanne!
  -Marjo (vähän kateellisena, hih)

  VastaaPoista
 9. Orham Pamuk sopii sinne varmasti niin täydellisesti. Ja muutenkin kaikki vaikuttaa samaan aikaan niin eksoottiselta ja kuitenkin kotoisalla tavalla mukavalta. Sellaiselta, että siellä on helppo olla.

  VastaaPoista
 10. Oijoijoijoi! Ihanaa.

  JA hiekka sängyssä on minulle muisto niiltä ajoilta kun asuin yksiössä ja koira nukkui vielä vieressäni. Siitä miten mies sanoi, että kyllä hänen on täytynyt olla minuun aika ihastunut, kun on suostunut nukkumaan "siinä hiekkalaatikossa"!

  VastaaPoista
 11. Ihanaa että mahdollistat meille muille tämän "nojatuolimatkailun". Samalla synnytät Istanbul-kuumen. Tuonnehan täytyy päästä! :)

  VastaaPoista
 12. Että tuollaista! *huoh* Nauttikaa kaikesta eksotiikasta minunkin edestäni :)

  VastaaPoista
 13. Minun varpaitani polttaa, kun sinä kuljet rannalla.
  Miten saatkin mukaasi matkalle kokonaan?
  Kiitos.

  VastaaPoista
 14. Voi tuonnehan tarttis päästä, tuonnekin.

  Näin äsken mainoksen valkoisen hiekan tuoksuisesta hajuvedestä, keksintö on mielestäni aivan uskomattoman hauska! Täytyy varmaan hankkia sitä korvikkeeksi ensihätään;-)

  VastaaPoista
 15. Listasin juuri blogissani mieskirjailijoilta ja nyt luettuasi tekstisi, tajuan, etten ole lukenut yhtään Orhan Pamukin kirjoja. Kiinostaisi kovasti.

  Aivan mahtavia kuvia, käyvät matkailumainoksesta. Haluan Istanbuliin juomaan teetä ja lukemaan Pamukia ;)

  VastaaPoista
 16. mä muistan ne lokit.. niillä oli erilainen ääni kuin pohjoisen lokeilla. Istanbulin lokit oli käheä- ja matalaäänisempiä. mietin että johtuuko se kuumuudesta, että ei ne jaksa yhtä korkeelta kirkua paahtavassa auringossa kuin täällä.

  VastaaPoista
 17. Minä taidan katsella sinun kuviasi juuri niin, että etsin sieltä Pamukin Muita värejä -paikkoja, tunnelmia, hetkiä.... jäivät tosi voimakkaasti mieleen ja kirja jäi mieleen elämään myös. Istanbuliin on vielä päästävä :)
  Oikein ihania lomapäiviä teille!!!

  VastaaPoista
 18. Ikki: Kiitos kovasti. Eihän Porissa mitään vikaa ole. Minulla on sellainen oireyhtymä, etten osaa oikein olla lomalla kotona. Loma ei tunnu lomalta kotona.
  Piilomaja: Meillä on tosiaan kissanpäivät :) Jo monilla kissoillakin.
  Jori: Kiva kuulla, että tunnelma edes jotenkin välittyy. Vieraassa paikassa on aina niin paljon elämyksiä, uusia asioita, tuoksuja, asioita yms. että niitä on vaikea pukea sanoiksi. Kuvat toimivat yleensä helpommin.
  Pikkujutut: Oi kiitos. Kyllä sielläkin kaunista on kuviesi perusteella, toivottavasti joskus voimme suunnata sinnekin, meren toiselle puolelle.
  Maijja: Niin, minä en ole koskaan nähnyt kuollutta lokkia ja mietin kanssa, että missä ja mihin ne kuolee. Maailmassa on niin paljon asioita, joista ei ole mitään hajua. Minustakin maailma on kyllä ihan epäreilu, kun et voi olla täällä :)
  Marjo: Mehän nautitaan, kiitos. On niin mahtavaa, kun voi rauhassa nauttia kaikesta, eikä ole kiire suorittaa nähtävyyksiä tms. Kuvia tulee otettua sadoittain.
  Katja: Se tässä kummallista onkin, että kaikki on samalla tuttua ja vierasta.
  Eilen tänään huomenna: Hiekkalaatikossa totta tosiaan :) Sinäpä sen sanoit, meidän sänky on vähän sellainen. Nyt se on tosin ravisteltu.
  Aura: Kannattaa tulla, nykyään on suht edullisia lentojakin. Näkemistä ihan varmasti riittää.
  Tuittu: Kiitos kovasti, me nautimme.
  Kamomilla: Siellä tosiaan hiekka poltti jalkoja ja valitettavasti myös tytön selästä yhden kaistaleen, jossa ei ollut rasvaa. Täällä saa olla varovainen auringon kanssa.
  Erja: Sellainen hajuvesi, ohoh! No, se voi tietysti toimia matkakuumeessa hyvänä lääkkeenä.
  Maria: Kiitos itsellesi :)
  Jaana: Täytyypä vilkaista sinunkin listaasi, Katjan listan lukaisin nopeasti läpi. Ei oikein täällä viitsi notkua tietokoneella kauaa. Mutta Istanbul, Pamuk ja tee on kyllä loistava paketti.
  Outi: Ihan totta...en ollut asiaa noin miettinytkään, mutta nillä taitaa tosiaan olla erilainen ääni. Ja niitä on paljon! Minä jotenkin tykkään lokeista hirmuisesti, siitä, kun ne seuraa laivoja ja lentää siinä vierellä.
  Himalainen: Sinä olet lukenut kirjan? Minä olen vasta alkutaipaleella, luen sitä täällä jotenkin tosi hitaasti mietiskellen, mutta pidän paljon. Kiitos kovasti!

  VastaaPoista